GRAĐANI SRBIJE VEĆ POČELI DA ŠTEDE STRUJU I TO RADE OVAKO! Otkrili svoje trikove za štednju, šta gase i šta više ne rade
Foto: Shutterstock

već počeli da štede

GRAĐANI SRBIJE VEĆ POČELI DA ŠTEDE STRUJU I TO RADE OVAKO! Otkrili svoje trikove za štednju, šta gase i šta više ne rade

InfoBiz -

Nagrada za uštedu biće i smanjenje računa, za koliko, znaće se do kraja meseca

BEOGRAD - Srbiji treba ušteda od 15 odsto struje da bi prestala da je uvozi. Zato se apeluje na štednju energije na svim nivoima – od domaćinstava, preduzeća do lokalnih samouprava.

Domaćinstva glavne uštede struje ostvare noću koristeći jeftinu tarifu. Građani se plaše hladne zime pa će, kažu, sada više voditi računa o tome kada će i koliko uređaja i sijalica paliti. Nagrada za uštedu biće i smanjenje računa, za koliko, znaće se do kraja meseca.

"Pre svega bojler uključivati noću, svetla gasiti u sobama, osim dnevnog boravka gde se obično sedi. Eto, dovoljno za uštedu", savetuje jedan od anketiranih građana.

Bojler
foto: Shutterstock

"Bojler uključujem samo noću. Kad izađem iz kuće pogasim svetlo ili mi ne stoji upaljeno svetlo na terasi, jer nema potrebe", kaže njegova sugrađanka.

Država ne pravi planove za restrikcije, ali ćemo morati da uvozimo struju i za to će biti izdvojena ogromna sredstva, kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Treća anketirana navodi da je i ona već počela sa štednjom struje – radio preko dana ne uključuje, kao što je ranije uključivala, televizor uključi samo po podne, ne kuva na struju već na drva.

Lokalne samouprave već prave rezove: gase dekorativna svetla, a kompletne planove ušteda gradovi i opštine, ustanove i javna preduzeća Ministarstvu energetike dostaviće do polovine meseca.

strujomer, novac, dinari
foto: Shutterstock

Osnovni cilj je da se tokom grejne sezone smanji pritisak na elektroenergetski sistem. A prvi uslov za to je da toplane dobro rade.

"Grad Bor je rešio da ne podiže cenu grejanja građanima koji se greju na centralno daljinsko grejanje, jer je u pitanju 90 procenata građana koji žive na teritoriji grada Bora. Kroz pomoć gradskoj toplani direktno pomažemo građanima koji se greju na centralno gradsko grejanje", navodi Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Fadulj Ebibi, direktor OŠ "Naim Frašeri" u Bujanovcu, navodi da su krenuli sa štednjom, gase svetlo svuda gde je nepotrebno.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović navodi za RTS da mi moramo da snizimo potrošnju električne i toplotne energije.

"Svi moramo da shvatimo nije više pitanje da li je preduzeće ili smo domaćinstva, mi moramo da pokušamo da snizimo potrošnju električne i toplotne energije, mnogo novca dajemo za to. Noćas smo uvezli 5,6 posto potrošnje struje – 4,4 gigavata, 1,3 miliona evra smo to platili", navodi Mihajlovićeva.

Ono što je važno, dodaje ona, EPS je krenuo u remont ta oprema je stara, ali bez obzira na to, procene kažu da ćemo mi u zimskom periodu morati da uvozimo električnu energiju i zato dodatna mera jeste upravo ta štednja.

U Vladi kažu da na zalihama ima dovoljno gasa, ali i drugih energenata: mazuta za 100 dana, nafte i derivata za dva meseca.

Posle zabrane izvoza i ograničenja cene, tokom septembra očekuju i normalizaciju na tržištu peleta. Ogrevnog drveta uglavnom ima, cena kubika je od 70 evra na jugu zemlje do 10.000 dinara u većim gradovima. Najduže se čeka na ugalj jer je u ponudi samo uvozni.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track