05:27

MLEKO U RADNJAMA PONOVO ZA 3 NEDELJE? Stručnjak za stočarstvo objasnio šta se dešava na tržištu NE TREBA PANIČITI ZBOG NESTAŠICE

KURIR Televizija

POZNATO KAD ĆE MLEKO OPET NA RAFOVE! Stručnjak objasnio šta se dešava na tržištu: NE VREDI DA FARMERIMA DAJEMO NOVAC U DŽAKOVIMA

InfoBiz -

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu proizvoda PKS u jutarnjem programu Kurir televizije istakao je da će se kroz dve, tri nedelje stabilizovati stvar sa nestašicom mleka na rafovima u marketima.

Budimović
foto: Kurir televizija

- Pre samo godinu dana smo imali veću proizvodnju i veće zalihe. Nešto se desilo na tržištu što je izazvalo nestašicu mleka. Ako je smanjena proizvodnja u farmama, onda je i ulaz mleka u mlekare manje. Disbalans nije nov, moraju da se ispoštuju svi trgovinski ugovori, sada je povećana potražnja mleka, a nema dovoljne proizvodnje da to pokrije - kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu proizvoda PKS.

On je istakao da je rešenje u sistemskim merama koje su veoma spore i zahtevne.

Budimović
foto: Kurir televizija

- Ništa ne vredi da dajemo farmerima novac u džakovima. Bitno je da farmeri sa mlekarama imaju čvrste ugovore sa mlekarama u isporuci i saranji. Premije koje država daje stočarima treba da daje na vreme. Mi imao tendenciju pada grla, imamo 700.000 litara mleka dnevno, ali i to je dovoljno da pokrije naše potrebe. Po zvaničnim podacima imamo oko 400.000 muznih krava, ali to je dosta manje na terenu - ističe sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu proizvoda PKS.

Nenad Budimović je dodao da nema mesta panici i da će se situacija na tržištu stabilizovati.

- Nema razloga za paniku, takva vrsta proizvodnje ne može da se ugasi u trenutku. Treba samo naštelovati sve parametre i u jedno dve, tri nedelje treba da se stabilizuje situacija - kaže Budimović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:56

NAJSKUPLJI SIR NA SVETU DOLAZI IZ SRBIJE! Mleko ove životinje ima 60 PUTA VIŠE C vitamina od kravljeg, ALI TO NIJE SVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track