NEKE PRODAVNICE KRŠE UREDBU DRŽAVE: Prodaju mleko po većoj ceni od propisane
Foto: Shutterstock

NEKE PRODAVNICE KRŠE UREDBU DRŽAVE: Prodaju mleko po većoj ceni od propisane

InfoBiz -

Država je uredbom ograničila cenu litarskog pakovanja mleka, od 2,8 procenata mlečne masti, na 128,99 dinara. Pojedini trgovci, uglavnom manje radnje, krše uredbu, pa ovo mleko prodaju za 145 dinara.

Inspekcije najavljuju kontrole, ali i stroge kazne za one koji ne poštuju državne mere. I dok mleko sporadično stiže u radnje, ali i vrlo brzo nestane, primarni proizvođači kažu da je mlečnih goveda sve manje. Zbog toga je i proizvodnja drastično opala. Uz to, stočari često navode i da ih je uništio uvoz robe iz zemalja koje prilično subvencionišu svoje poljoprivrednike.

- Uvoz mleka i mlečnih proizvoda za sedam meseci 2022. godine realizovan je u vrednosti od 105 miliona evra - rekao je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije.

- Najviše je uvezeno sireva, u vrednosti od oko 35 i putera za 15 miliona evra. Uvozi se iz Nemačke, Poljske, Mađarske i Hrvatske. U poređenju sa istim periodom prošle godine, uvoz je realizovan u vrednosti od 61 milion evra, sireva 25 i maslaca u vrednosti od 8,5 miliona evra.

Vrednost izvoza, za prvih sedam meseci 2022. je 51 milion evra. Za isti period prošle godine Srbija je izvezla za 47 miliona evra. Naši najveći kupci su Rusija i CEFTA, objasnio je Budimović.

Snabdevenost mlekom u Srbiji je šarenolika, manje prodavnice ga, uglavnom, imaju, dok pojedini trgovinski lanci "kubure" sa ovom robom. Nadležni ponavljaju da mleka ima dovoljno i da ne treba kupovati zalihe.

- Stigne nam svaki dan po paket svežeg i dugotrajnog mleka i odmah se proda - ispričao je prodavac jednog trgovinskog lanca.

- Isto je i sa šećerom. Čim stigne, ljudi kupe po nekoliko kilograma i brzo nestane.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track