02:27

KREDITI ĆE RASTI JOŠ GODINU I PO DANA! Postoje 2 mogućnosti za zadužene građane, ali za jednu stvar PITAJU SE SAMO BANKE

ekonomija

KREDITI ĆE RASTI JOŠ GODINU I PO DANA! Postoje 2 mogućnosti za zadužene građane, ali za jednu stvar PITAJU SE SAMO BANKE

InfoBiz -

Već mesecima smo svedoci poskupljenja kredita i podizanja kamatnih stopa. Evropska centralna banka povećala je ključne kamate za 0,75%, a isti potez ispratila je i Narodna banka Srbije.

Da li se poskupljenjima nazire kraj i postoje li neke olakšice za građane, u Centralnom dnevniku Kurir televizije proveravala je novinarka Teodora Pivljanin.

Samo oni koji za vratom imaju kredit, svesni su kakvo je to opterećenje. Sve to donosi stres i neprospavane noći, pa se građani teško odlučuju na taj korak. Anketirani građani saglasni su da nikako ne bi trebalo posezati za podizanjem kredita u ovoj situaciji.

- Nikada nisam uzimao kredit i nadam se, neću nikada. Nije napravljen da bi nam olakšao stvari, nego da bi nas još više koštalo. Mislim da su neprimerene i nedozvoljene ove kamatne stope - ocenjuju građani.

Iz Udruženja banaka kažu da su poskupljenja kredita posledica raznih dešavanja u proteklom periodu, uključujući sukob u Ukrajini i druga geopolitička dešavanja. Prognoziraju da je izvesno dodatno podizanje kamata i da bi rate kredita mogle da rastu još više.

Vladimir Vasić, Udruženje banaka Srbije
Vladimir Vasić, Udruženje banaka Srbijefoto: Printscreen Kurir TV

- Ova inflacija je dobrim delom rezultat nedostatka ponude, pokidanih lanaca snadbevanja, energetskog problema koji svi osećamo, sukoba Rusija Ukrajina, geopolitička dešavanja.Narednih godinu i po dana, očekujemo restriktivnu monetarnu politiku i povećanja kredita i zaduživanja - kaže Vladimir Vasić iz Udruženja banaka Srbije.

Ipak, za korisnike kredita postoje neke moguće olakšice u slučaju da se trend poskupljenja bankarskih usluga nastavi, poručuju iz Udruženja potrošača Efektiva.

Dejan Gavrilović, Efektiva
Dejan Gavrilović, Efektivafoto: Printscreen Kurir TV

- Jedino šta može korisnik kredita, je da napravi restrukturiranje kredita, odnosno da produži rok otplate kredita. Druga mogućnost je da se banka odrekne svoje marže, da smanji svoju maržu, kako bi se kamatna stopa smanjila ili ostala ista i onda ne bi bilo negativnog efekta na dužnika - kaže Dejan gavrilović iz Efektive.

Jedino rešenje banaka je bilo da podignu kamatne stope u cilju zaustavljanja inflacije.

Ekonomista Goran Radosavljević
Ekonomista Goran Radosavljevićfoto: Printscreen Kurir TV

- Mi smo svedoci rasta Euribora i Libora na međunarodnom tržištu koji su prouzrokovani rastom inlfacije, a tek je kasnije u Evropi došlo do povećanja referentnih kamatnih stopa.Sad je na 1,25, a do pre šest meseci je bilo 0. Mislim da ovo neće smanjiti inflaciju i da će kamatne stope morati još da se povećavaju, s obzirom da je inflacija u Evropi skoro dvocifrena - smatra ekonomista Goran Radosavljević.

Kraj poskupljenjima se ne nazire smatraju ekonomisti, pa se ne savetuje dizanje kredita u ovom trenutku. Ukoliko se i odlučite na takav korak, neka to bude tematski kredit, koji će da reši neko strukturno pitanje.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track