STRANCI ZA KIRIJU DAJU VIŠE NOVCA NEGO ŠTO STANODAVCI TRAŽE: Gazde se plaše prevare, a naši podstanari se HVATAJU ZA GLAVU!
od sadašnjih cena kirija boli glava, Foto: Shutterstock

rasulo

STRANCI ZA KIRIJU DAJU VIŠE NOVCA NEGO ŠTO STANODAVCI TRAŽE: Gazde se plaše prevare, a naši podstanari se HVATAJU ZA GLAVU!

InfoBiz -

Stanovi koji su pre nešto više od pola godine koštali 300 evra mesečno sada bez ikakvih problema mogu da se izdaju za 500, ali to stvara određenje sumnje

Veliki broj stranaca je došao u Srbiju, prevashodno u Beograd, a posebno je to osetno od početka ratnih sukoba u Ukrajini, otkad se beleži konstantan priliv što Ukrajinaca, što Rusa.

Nakon što je Putin proglasio delimičnu mobilizaciju, u naredne dve do tri nedelje očekuje se da će se na određeni period u našoj zemlji nastaniti još oko 4.000 građana Rusije. I eto totalnog haosa! Zašto?

Jednostavno, sve to se odslikava na tržište nekretnina, što bi u najkraćem moglo da se predstavi ovako: ti stranci (čitaj pretežno Rusi) nude stanodavcima u startu, samoinicijativno, minimum 100 evra više za kiriju od sume koju su ovi naveli u oglasu.

Takav odnos nekim gazdama je sumnjiv, pa su u strahu da stan iznajme plašeći se da je prevara, da će dobiti novac za samo dva meseca i da posle stanare neće moći da izbace. Treća strana u ovoj priči su domaći podstanari.

Oni se hvataju za glavu jer ih oni stanodavci koji su se polakomili na lovu i ne razmišljaju da li će ih stranci zakinuti uslovljavaju dizanjem stanarina i ukoliko platežno nisu sposobni to da isprate - moraju da traže novi smeštaj. Nije nimalo lako naći skoro dvostruko više novca za plaćanje kirije u odnosu na samo pre nešto više od pola godine.

Cimeri, Stanarina, Kirija
foto: Shutterstock

- Oglasio sam da izdajem stan od 40 kvadrata na Banovom brdu. Prošle godine cena je bila 300 evra, a od računa plaća se samo potrošena struja. Sada smo napisali da je stanarina sa infostanom i kablovskom 400 evra - objašnjava jedan čitalac Kurira.

- Za samo dva sata primili smo više od 20 poziva. Iznenadio sam se, jer sam mislio da je cena previsoka i još sam razmišljao da spustim za nekih 50 evra, ali sam odustao jer je takav cenovni trend u mom kraju.

Niko od zainteresovanih me nije ni pitao da smanjim cenu, a bilo je i onih koji su na to nudili još 50 evra. Bio sam u šoku, a onda je usledio poziv jedne agencije, iz koje su mi rekli da bi mi njihov klijent za stan plaćao 500 evra mesečno!

Znači, 100 više nego što sam tražio. Odbio sam ponude. Uplašio sam se, ko zna šta se krije iza svega toga jer nije normalno da, po meni, na već skupe stanarine daju sami još novca da bude skuplje.

Advokat Nemanja Injac

Ugovor štiti i zakupodavce

Advokat Nemanja Injac kaže za Kurir da su pisanim ugovorom o zakupu regulisani svi bitni elementi ugovornog odnosa, kao što su vreme trajanja zakupa, cena, uslovi pod kojima može da se raskine ugovor...

Nemanja Injac
foto: Privatna Arhiva

- Zakupodavac se može zaštiti tako što se ugovorom predvidi minimalan rok trajanja zakupa, pa je zakupac dužan da plati zakup za taj period i ne može raskinuti ugovor pre toga. Zakupodavac može takođe zahtevati i plaćanje zakupnine unapred za određeni period. Takođe je praksa da zakupac zakupodavcu ostavi i depozit u iznosu od jedne ili dve mesečne zakupnine koji služi kao garancija za neplaćene zakupnine ili eventualnu štetu na nepokretnosti.

Kaže da se malo raspitivao i saznao da ima još stanodavaca koji, poput njega, imaju problem da zbog takvih ponuda izdaju stan strancima.

- Otkud ja znam koliko će ova situacija trajati, koliko će se zadržati ovde, a ta nerealna cena će posle njih ostati sigurno neki period. Ionako se već sve svalilo na domaće podstanare, od kojih većina ne može da isprati ovaj nenormalni skok kirija. Nastupilo je totalno rasulo!

Katarina Kuzmanović, head of real estate oglasnika Sasomange.rs, kaže za Kurir da sklapanje ugovora pruža neki vid garancije i jednoj i drugoj strani, međutim, ne mora da znači da će sve stavke iz ugovora biti ispoštovane.

Katarina Kuzmanović
foto: Privatna arhiva

- Stanar može da se pokupi i ode tokom noći, bilo je takvih slučajeva, i samim tim prekrši stavku da se stan izdaje na ugovoreni vremenski period. Tu stavku je teško odrediti sa strancima, jer možda oni ne znaju koliko će se zadržati i da li im je uopšte naš grad krajnja destinacija.

Izbegavaju porez

Mnogi stanodavci ne žele ugovor

- Problem je što se u našoj zemlji sklapa veoma mali broj ugovora, neki podaci su pokazali da samo pet odsto stanodavaca i stanara ima potpisan ugovor. Vlasnik stana misli da će se sklapanjem ugovora obavezati na plaćanje poreza, ali treba znati da samim tim što izdaju nekretninu oni plaćaju porez - ističe Katarina Kuzmanović.

U ugovoru se određuje i otkazni rok, kao i vraćanje depozita, koji je obavezan pri svakom useljenju, obično u visini kirije. Može biti potpisan i zapisnik o primopredaji stana uz priložene fotografije stana u kakvom stanju je bio pri useljenju. Dešava se da stanodavci u oglasima naglašavaju kome bi izdali nekretninu i pod kojim uslovima, npr. samo zaposlenima ili samo studentima.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

08:19

STANOVI BUDUĆNOSTI! OBJEKAT OD 15 m2 U SRCU BEOGRADA KOŠTA ČAK 60.000 EVRA! Očekuje se pomama za stančićima, OVO JE RAZLOG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja