SVAKO DRUGO NOVO RADNO MESTO OTORENO JE U IT SEKTORU: Veštačka inteligencija je od velikog značaja za budućnost
IT sektor / Ilustracija, Foto: Promo

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA

SVAKO DRUGO NOVO RADNO MESTO OTORENO JE U IT SEKTORU: Veštačka inteligencija je od velikog značaja za budućnost

InfoBiz -

- Prioritet će biti primena veštacke inteligencije, radićemo sa mikro, malim i srednjim i preduzećima da tu inteligenciju iskoriste za povećanje produktivnosti - rekla je premijerka

U proteklih godinu dana svako drugo radno mesto koje je otvoreno je otvoreno u IT sektoru! Izvoz ovog sektora ove godine premašiće dve i po milijarde evra, a suficit će iznositi više od milijardu i po evra, rekla je Ana Brnabić.

Ona je na konferenciji o primeni digitalnih rešenja u tradiciononalnim industrijama, koju organizuje Centar za digitalnu transformciju Privredne komore Srbije uz podršku Vlade, istakla da je primena veštačke inteligencije izuzetno značajna za budućnost i konkurentnost naše ekonomije, a onda i za povećanja plata i penzija i stvaranja dodatne vrednosti.

Ana Brnabić
Ana Brnabić foto: RTS Printscreen

Istakla je da će Vlada Srbije, kao što je i do sada insistirala na digitalnoj transformaciji, nastaviti da insistira na daljoj tansformaciji i tranziciji.

- Prioritet će biti primena veštacke inteligencije, radićemo sa mikro, malim i srednjim i preduzećima da tu inteligenciju iskoriste za povećanje produktivnosti - rekla je premijerka i dodala da naši dalji izvori rasta migu biti ili brzi rast produktivnositi ili uvoz radne snage. Kako je objasnila, produktivnost se može postići samo upotrebom savremenih tehnologija, ulaganjem u opremu i korišćenjem veštačke inteligencije.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije istakao je da pitanje koje se sada postavlja više nije šta može veštačka inteligencija, već kako da se nađe najbolja veza između ljudske i veštačke inteligencije, koja bi se iskoristila u stvaranju novih proizvoda i usluga.

Marko Čadež
Marko Čadežfoto: pks.rs

Veštačka inteligencija, prema njegovim rečima, se malo koristi za inovacije i stvaranje novih prioizvoda i usluga i na pospešivanju toga će Privredna komora raditi u narednom periodu.

- Plan PKS je da povećamo broj kompanaija koje ćemo podržati i koje će proći kroz proces digitalne transformacije da mogu koriste veštačku inteligenciju, Cilj nam je da povezujemo tehnološku zajednicu sa tradicionalnom industrijom - zaključio je Čadež.

Kurir.rs

Bonus video:

02:49

SVE ĆE KONTROLISATI VEŠTAČKA INTELIGENCIJA! Novinar šokirao u programu uživo: BLIŽIMO SE LUCIFERIJANSTVU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track