Najnovije vesti

OVO ĆE BITI NAJSKUPLJA SETVA U ISTORIJI! Hektar setve pšenice ratare će ove jeseni koštati 140.750 dinara
jesenja setva, Foto: Beta

HLEB NAŠ NASUŠNI

OVO ĆE BITI NAJSKUPLJA SETVA U ISTORIJI! Hektar setve pšenice ratare će ove jeseni koštati 140.750 dinara

Biznis

Hektar setve pšenice ratare će ove jeseni koštati 140.750 dinara, to jest 81.093 dinara po jutru, pokazala je nova računica Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije (AKPPS). Ukrajinska kriza podigla je cenu poljoprivrednih proizvoda, ali i troškove setve, pa agroekonomisti upozoravaju da su ovogodišnji troškovi u odnosu na prošlu godinu porasli za četvrtinu! Optimalno vreme za sejanje pšenice je između 5. i 25. oktobra.

Međutim, ovi radovi se u našoj zemlji često produže i tokom celog novembra. Prema izveštaju AKPPS, ratarima će ove godine biti potrebno 9.310 dinara za oranje po hektaru, za setvospremiranje 2.920 dinara, rasturanje veštačkog đubriva 1.920 dinara, setvu pšenice 4.480, veštačko đubrivo NPK čak 38.230 dinara i seme pšenice 22.500 dinara. AKPPS upozorava da računica iznosi 140.750 dinara ukoliko se uzme da će ratari plaćati gorivo po subvencionisanoj ceni od 180 dinara po litru.

0693488222, žito, pšenica
foto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

Takođe, cene mašinskih radova preuzete su iz cenovnika Zadružnog saveza, a u cenu setve je ušao i zakup oranica, što je najveći trošak poljoprivrednicima, jer zakup tuđe njive po hektaru košta 500 evra, to jest 61.360 dinara. U našoj zemlji prošle godine pšenica je bila posejana na 630.000 hektara, što je više nego 2020. godine, a ratari su se odlučivali za ovu kulturu jer je dostigla dobru cenu. Stručnjaci prognoziraju da će i ove godine setvene površine u Srbiji biti skoro iste, s minimalnim promenama.

Agroanalitičar Milan Prostran kaže da sukobi između Rusije i Ukrajine ozbiljno narušavaju svetski bilans hrane i utiču na cene.

- Dve zemlje koje su u sukobu čine oko 30 odsto svetske proizvodnje žitarica i uljanih kultura. Došlo je do istorijski najvišeg nivoa cene pšenice i kukuruza. Nikad nije bilo zabeleženo da je cena pšenice 416 dolara po toni, nekad smo prodavali 200 dolara po toni i bili smo zadovoljni.

Milan Prostran
foto: Kurir televizija

Nikada kukuruz nije bio 360 dolara tona. Pik koji je bio najviši u martu i aprilu malo se smirio, ali je još visok. Imali smo pre dve godine cenu pšenice 18, 19 ili 20 dinara, sada je 36 dinara, cena kukuruza je bila 13, 14 ili 15 dinara, sada je preko 30 dinara, to su tektonski poremećaji u sektoru hrane - kaže Prostran.

Koliko treba za setvu

  • 9.310 oranje po hektaru
  • 2.920 setvospremiranje
  • 1.920 rasturanje veštačkog đubriva
  • 4.480 setva pšenice
  • 38.230 veštačko đubrivo NPK
  • 22.500 seme pšenice

* Cene su u dinarima

- Optimalan rok za završetak setve pšenice je ceo oktobar, kada su u pitanju ostale kulture, produžava se do polovine novembra. Ovo će biti najskuplja setva u istoriji i biće reducirana, što će ostaviti, ako ne budemo obezbedili uslove, posledice na ukupan rod. Bitno je da se sve više zaseje i da to donese rod, jer ne znamo kakva će nam biti sledeća godina - poručio je Prostran.

Nenad Kovačević

Sejalice koštaju od 2.000 do 50.000 dinara

Nenad Kovačević, koordinator tima oglasnih savetnika za ostale kategorije u Sasomange.rs, kaže za Kurir da se u ovo vreme sa oglasnika Sasomange za potrebe setve najčešće koriste i pazare sejalice, uglavnom kao priključne mašine:

Nenad Kovačević
foto: Sasomange

- Naravno, postoje i ručne sejalice, koje se mogu koristite za manje površine, a njihova cena na oglasniku se kreće već od 2.000m pa čak i preko 50.000 dinara. Za veće površine se koriste mašinske sejalice, čija je cena veoma raznolika, a zavisi od veličine, kvaliteta, stanja (novo, polovno). Za najjeftinije, s najmanjim kapacitetom, dovoljno je izdvojiti i 200 evra. Cena najskupljih, profesionalnih sejalica dostiže i 20.000 evra.

Stručnjaci upozoravaju i da svaki poljoprivrednik treba da obnovi mehanizaciju na 10 godina, a valjalo bi i ranije. Ona je izuzetno skupa, ali u ovom momentu država za kupovinu daje povraćaj i do 50 odsto. U suštini, ističu da treba smanjivati troškove proizvodnje, a da se to može samo s dobrim mašinama.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

U Kini se uskoro završava letnja setva žitarice
00:42

U Kini se uskoro završava letnja setva žitarice

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja