EVO KAKO DA IZRAČUNATE KOLIKA ĆE VAM BITI STAROSNA PENZIJA: Za prevremenu, inostranu i porodičnu postoji posebna računica
Foto: Vladimir Šporčić

zavisi od staža i zarade

EVO KAKO DA IZRAČUNATE KOLIKA ĆE VAM BITI STAROSNA PENZIJA: Za prevremenu, inostranu i porodičnu postoji posebna računica

InfoBiz -

BEOGRAD - Visina starosne penzije određuje se prema ostvarenom penzijskom stažu i zaradama, odnosno osnovicama osiguranja za koje je plaćen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Obračun se vrši stavljanjem u odnos ukupne zarade (osnovice) osiguranika, u pravilu, počev od 1. 1. 1970. godine sa prosečnom godišnjom zaradom u Republici Srbiji za svaku kalendarsku godinu i na taj način izračunava godišnji lični koeficijent, s tim što on ne može biti veći od pet.

Zbir godišnjih ličnih koeficijenata se deli sa periodom za koji su obračunati i dobija se lični koeficijent koji ne može biti veći od 3,8.

Tako dobijen lični koeficijent se množi sa ukupno ostvarenim penzijskim stažom i opštim bodom koji predstavlja fiksni iznos koji se usklađuje na isti način kao i penzija.

Osiguranicima ženama staž se uvećava u određenom procentu. Staž za obračun iznosa penzije ne može iznositi više od 45 godina.

Prevremena penzija

Prevremena starosna penzija se određuje na isti način kao i starosna penzija, s tim što se trajno umanjuje za 0,34% za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju. Umanjenje može iznositi najviše 20,4%.

Invalidska penzije se određuje na isti način kao i starosna penzija, s tim što se prilikom obračuna uvećava i za dodati staž koji zavisi od navršenih godina života i pola osiguranika.

Ako je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću, penzija se obračunava prema penzijskom stažu od 40 godina.

Porodična penzija se određuje od starosne, odnosno invalidske penzije umrlog osiguranika, odnosno korisnika, i to u procentu koji zavisi od broja članova porodice (za jednog člana 70%, za dva člana − 80%, za tri člana − 90%, za četiri i više članova − 100%).

Ako je penzija manja od najnižeg iznosa penzije utvrđenog u skladu sa zakonom, određuje se najniži iznos penzije koji zavisi od kategorije osiguranika koji se određuje prema pretežno navršenom stažu osiguranja.

Korisniku penzije koji je ostvario i inostranu penziju pripada razlika do najnižeg iznosa penzije, ako je zbir penzija manji od najnižeg iznosa penzije. Pritom, ne zaboravite da uskoro slede dva povećanja penzija u malom razmaku. Tako u novembru sledi povećanje od 9 a u januara od 12,5 odsto. Kumulativno povećanje primanja najstarijih sugrađana biće nešto više od 20 odsto.

Kurir.rs/Penzionisani

Bonus video:

01:05

POVEĆANJE PENZIJA NAJKASNIJE 1. NOVEMBRA, A NOVO OD JANUARA 2023. Veroljub Arsić: Moramo da brinemo o sugrađanima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track