Najnovije vesti

VELIKE PROMENE NA KURSNOJ LISTI U SRBIJI: NBS uvodi DIRHAM i DENAR, a ovu komšijsku valutu ZAUVEK IZBACUJE SA LISTE VALUTA!
Foto: Shutterstock

odluka izvršnog Odbora nbs

VELIKE PROMENE NA KURSNOJ LISTI U SRBIJI: NBS uvodi DIRHAM i DENAR, a ovu komšijsku valutu ZAUVEK IZBACUJE SA LISTE VALUTA!

Biznis
14:12h

Od 1. novembra u Srbiji će biti moguće trgovanje valutama Ujedinjenih Arapskih Emirata (dirham) i Republike Severne Makedonije (denar), saopštila Narodna banka Srbije (NBS).

Denar
Denarfoto: Sloboden pečat

Iz centralne banke su dodali i da će hrvatska kuna od 1. januara 2023. biti isključena s kursnih lista.

ŠTA SA KUNAMA U DŽEPU?

Zamena za dinare moguća samo do kraja 2022.

Kako je saopštila NBS, građani će hrvatsku kunu za dinare u menjačnicama i bankama u Srbiji moći da zamene do kraja ove godine, nakon čega će zamena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Hrvatskoj.

Naime, NBS je saopštila da će na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije uključiti dve nove - valutu Ujedinjenih Arapskih Emirata dirham i Severne Makedonije denar, a odluka stupa na snagu od 1. novembra.

Takođe, sa liste valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije, briše se hrvatska kuna od 1. jaunara 2023. godine, kada će Hrvatska pristupiti evro zoni.

Dirham
Dirhamfoto: Shutterstock

- Pri donošenju odluke o uvođenju dirhama na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, NBS se rukovodila konkretnim potrebama privrednih subjekata i potencijalima ekonomske i drugih vidova saradnje, imajući u vidu značaj koji bi uvođenje dirhama na ovu listu imalo za dalju saradnju naše dve zemlje - navela je NBS.

Odluka se pre svega odnosi na dodatne olakšice za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i za promociju Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- Pri donošenju odluke o uključivanju makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije se rukovodila razvijenom ekonomskom i drugim vidovima saradnje Republike Srbije i Republike Severne Makedonije, ali i potencijalima za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative Otvoreni Balkan - naveli su iz centralne banke.

Narodna banka Srbije
foto: Stefan Jokić

NBS je istakla da bi uvođenje makedonskog denara na listu valuta kojima se može trgovati u Srbiji trebalo da olakša ostvarenje definisanih ciljeva ove inicijative.

Odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu je doneta uzimajući u obzir ulazak Hrvatske u evro zonu od 1. januara 2023. godine, čime svoju nacionalnu valutu zamenjuje evrom.

NBS će od 1. novembra početi sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize, na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isključen počev od 1. januara 2023. godine.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja