NBS 1. JANUARA HRVATSKU KUNU SKIDA S KURSNE LISTE: Evo dokad ćete moći da je zamenite za dinare
Foto: Profiemdia

doneta odluka

NBS 1. JANUARA HRVATSKU KUNU SKIDA S KURSNE LISTE: Evo dokad ćete moći da je zamenite za dinare

InfoBiz -

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sednici održanoj 6. oktobra doneo Odluku o izmenama i dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu.

Najznačajnije novine ove odluke su sledeće:

Na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Republike Srbije uključuju se dve nove valute: valuta Ujedinjenih Arapskih Emirata – dirham i valuta Republike Severne Makedonije – denar;

Valuta Republike Hrvatske – kuna briše se s liste valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Republike Srbije.

Odluka stupa na snagu 1. novembra 2022. godine, osim odredbi o brisanju hrvatske kune s liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, koje stupaju na snagu 1. januara 2023. godine, kada će Republika Hrvatska pristupiti zoni evra.

Narodna banka Srbije
foto: Stefan Jokić

Pri donošenju odluke o uvođenju dirhama na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije se rukovodila konkretnim potrebama privrednih subjekata i potencijalima ekonomske i drugih vidova saradnje, imajući u vidu značaj koji bi uvođenje dirhama na ovu listu imalo za dalju saradnju naše dve zemlje, pre svega u smislu dodatnih olakšica za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i za promociju naše zemlje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Pri donošenju odluke o uključivanju makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije se rukovodila razvijenom ekonomskom i drugim vidovima saradnje Republike Srbije i Republike Severne Makedonije, ali i potencijalima za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative „Otvoreni Balkan”.

Budući da ova inicijativa predstavlja odgovor na zahteve privrede i realnog sektora i podršku postojećim regionalnim inicijativama, uvođenje makedonskog denara na listu valuta kojima se može trgovati u Republici Srbiji trebalo bi da olakša ostvarenje definisanih ciljeva inicijative.

Odluka o brisanju hrvatske kune s liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu doneta je uzimajući u obzir ulazak Republike Hrvatske u zonu evra od 1. januara 2023. godine, čime svoju nacionalnu valutu zamenjuje evrom.

0348827456, hrvatska kuna
foto: Profiemdia

Stupanjem na snagu Odluke, Narodna banka Srbije će od 1. novembra 2022. godine početi sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isključen od 1. januara 2023. godine.

Shodno navedenom, građani će hrvatsku kunu za dinare u menjačnicama i bankama u Republici Srbiji moći da zamene do kraja 2022. godine, nakon čega će zamena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Republici Hrvatskoj, saopštio je Kabinet guvernera, a objavljeno je na sajtu NBS.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja