BILO 500 SADA JE 1.000€, A KAD ČUJETE POŠTO JE STAN U ŽARKOVU: Ruse na aerodromu čekaju agenti nekretnina, ovaj KRAJ NAJTRAŽENIJI!
Foto: Shutterstock

desetine hiljada stiglo u beograd

BILO 500 SADA JE 1.000€, A KAD ČUJETE POŠTO JE STAN U ŽARKOVU: Ruse na aerodromu čekaju agenti nekretnina, ovaj KRAJ NAJTRAŽENIJI!

InfoBiz -

U toku je treći i dosad najmasovniji dolazak državljana Rusije u Beograd, a mnoge već na aerodromi čekaju agenti nekretnina.

Posrednici za izdavanje stanova sa Rusima svakodnevno dolaze u direktan kontakt odmah po sletanju u srpsku prestonicu. Novi talas usledio je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilazaciju, a od tog trenutka do danas, on ne jenjava.

Agenti za nekretnine ne pamte ovakvu potražnju.

Naši sagovornici ukazuju na to da u Beograd i Srbiju ovih dana stižu uglavnom mladi ljudi, često porodice sa decom i da je, kao posledica, nastala prava pomama za rentiranjem stanova u prestonici Srbije, sa akcentom na Vračar i Stari grad. Agenti za nekretnine ne pamte ovakvu potražnju, a ona je izazvala i nagli skoka cena, pa su stanovi u centralnim opštinama koji su se pre godinu dana izdavali za 300 evra sada 600, a oni koji su bili 500 evra sada se rentiraju za 1.000. Traže se uglavnom manji stanovi od 40 do 70 kvadrata u centru grada.

- Rusi u ovom trećem, najmasovnijem talasu ne kupuju stanove, oni uglavnom iznajmljuju. Treći talas je krenuo nakon što je obnjavljena mobilizacija - pre tri, četiri nedelje. Dolaze uglavnom mlađi ljudi, mahom porodice sa jednim ili dvoje male dece. Neposredno nakon izbijanja rata u Ukrajini dolazili su nam poslovni ljudi, među njima je bilo dosta iz oblasti IT. Drugi talas je bio letos - jun i jul, kada su počele polako da dolaze cele porodice. Ovaj treći talas je najmasovniji, kaže za Euronews Srbija Katarina Lazarević, agent za nekretnine u Beogradu.

škorpija, Krunska Ulica, Vračar
foto: Instagram Story Printscreen/Moj_beo_grad

"Pravo sa aerodroma u agencije"

Ona navodi da joj se dešavalo da joj u agenciju dolaze ljudi sa koferima, pravo sa aerodroma, da ih odmah voze u stan. Skoro nema dana da je ne pozove neko od poznanika i moli da nađe stan za njihove prijatelje iz Rusije.

- Čim oglasim stan u užem centru grada imam po 30 poziva u toku dana. Zbog tako velike potražnje cene su nerealno visoke. I stanovi koji su se u centru Beograda izdavali na dan sada se izdaju na mesečni zakup, navela je Lazarević.

A oni koji su ranije izdavali "stan na dan" našli su računicu da im se sada više isplati da stran izdaju Rusima za visoku kiriju, tako da skoro dođu na isto, a mnogo je manje posla. Lazarević navodi da sada nekretnine kupuju i oni koji su čuvali novac "za crne dane" kod kuće ili u banci. Kupljene nekretnine odmah izdaju.

Astronomske cene zakupa i na drugim opštinama

A kako je pronaći stan za iznajmljivanje u Beogradu najbolje zna M. M. koja je morala da se iseli iz stana na Novom Beogradu u kome je do sada živela.

- Nakon agonije zvane potražnja stana, bila sam presrećna kada sam u blokovima na Novom Beogradu našla stan od 53 kvadrata za 450 evra. Uslov je bio da potpišem ugovor da ću u njemu ostati narednih godinu dana. Pristala sam na to. Vlasnik stana mi je rekao da je dobijao poziv od neke agencije da mu oni rentiraju stan, da mogu Rusima da ga iznajme za 600 evra mesečno. Rekao je da ga to ne zanima. Hoće na duže da izda nekretninu, priča M.M za Euronews Srbija.

stanovi, Galenika, Beograd, Zemun, useljnje, Vojska Srbije
foto: Ministarstvo Odbrane

Tražila je stan i u drugim opštinama te ono što je u Žarkovu, na Banovom brdu pre godinu dana bilo 250 evra, sada je 400, 500 evra. Posebna priča je, kaže, na šta liče stanovi koji se izdaju.

Nema zvaničnih podataka koliko je Rusa došlo u Srbiju kako bi izbegli mobilizaciju i odlazak na ratište u Ukrajinu. Američka agencija AP nedavno je objavila da od ruske invazije na Ukrajinu skoro 50.000 Rusa pobeglo u Srbiju gde su otvorili brojna preduzeća, posebno u IT sektoru.

I hotelijeri u Beogradu zadovoljno su popunjenošću kapaciteta. U Hotelu Slavija za Euronews Srbija kažu su "solidno popunjeni" i da među gostima ima i Rusa više nego obično.

Povećan broj Rusa i u hotelima

Predsednik Udruženja hotelijera Srbije - HOREST Georgi Genov nedavno je Euronews Srbija rekao da je od početka rata u Ukrajini za oko 20 odsto povećan broj Rusa u hotelima u Beogradu u odnosu na 2019. godinu, jer u 2020. i 2021. godini skoro da nije ni bilo putovanja zbog korone.

lustrativni su i podaci Republičkog zavoda za statistiku koji kažu da su po broju noćenja Rusi izbili na prvo mesto u hotelima u Srbiji. Prema podacima Turističke organizacije Beograda u prestonici je od početka godine registrovano 1.962.912 noćenja što je za 54 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Po broju poseta i po broju noćenja u hotelima najviše je Rusa. Direktor TOB-a Miodrag Popović kaže da broj gostiju iz Rusije od prošle godine drastično raste.

- Po dolascima i po broju noćenja u Beogradu na prvom mestu su Rusi. To je počelo prošle godine i nastavilo se u ovoj godini. Taj rast je visok i dalje. Popunjenost u hotelima je pristojna. Međutim, beogradske hotele nisu napunili samo Rusi ima tu i Turaka, Nemaca, turista iz BiH, Hrvatske, Slovenije, priča Popović.

Kompanija Er Srbija nedavno je saopštila da je potražnja za kartama na relaciji Moskva- Beograd porasla još u martu mesecu ove godine i da se karte kupuju nekoliko nedelja unapred. naveli su da je cena karte u jednom pravcu 567 evra, a povratna 1.156 evra.

(Kurir.rs / Euronews Srbija)

Bonus video:

04:50

INFLACIJA U SEPTEMBRU DO 14 ODSTO! Iz Narodne banke za Kurir TV otkrivaju: Evo kada se očekuje stabilizacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track