DA LI JE OVO REALNO?! Garaže u Srbiji koštaju kao JEDAN DOBAR STAN! Platiš 50.000 evra da bi parkirao auto
Foto: Shutterstock

cene otišle u nebo

DA LI JE OVO REALNO?! Garaže u Srbiji koštaju kao JEDAN DOBAR STAN! Platiš 50.000 evra da bi parkirao auto

InfoBiz -

U Srbiji, a naročito u Beogradu divljaju cene kvadrata nekretnina. Opšte je poznato da su skočile cene stanova, a sada se primećuje da rastu cene i garažnog prostora.

Usled povećanja standarda građana koji imaju i po dva ili više automobila, kao i intenzivne izgradnje stambenih i poslovnih objekata, došlo je do velike potražnje za parking mestima i garažama. To je prouzrokovalo procvat prodaje i iznajmljivanja tih objekata.

Najskuplje garažno mesto po ceni od 48.000 evra prodato je na Kopaoniku i u "Beogradu na vodi".

U prvoj polovini ove godine prometovano je gotovo 8.500 garaža ili garažnih mesta, što je 22 odsto više nego u istom periodu prošle godine, čime je finansijski obrt uvećan za skoro 60 procenata, piše RTS.

- Tržište nekretnina je eksplodiralo, pa dolazimo do toga da na terenu imamo informacije da je garaža prodata u vrednosti jedne garsonjere - kaže za RTS Jelena Davidović sa portala za nekretnine.

Posedovanje garaže, ili garažnog mesta postalo je luksuz, kojim, osim što štitite svog četvorotočkaša ili ne gubite vreme na traženje parkinga, možete da započnete ozbiljan biznis.

- Biznis za koji vam ne treba ogromna količina novca da investirate u startu kao za stan. Ako uzmete primer da jedna garaža košta 'iks' novca i da se izdaje za neki novac, vi stan ne možete toliko da platite i da izdajete - objašnjava Ivan Košutić sa portala Tvoja garaža.

Kupovina garaže dobra investicija

Katarina Kuzmanović, head of real estate oglasnika Sasomange.rs, rekla je nedavno za Kurir da je druga najbolja investicija kupovina garaže, naročito u centru prestonice ili na Novom Beogradu, zbog ogromnog povećanja broja vozila.

Katarina Kuzmanović, Predrag Mladenović
foto: Kurir TV

- Prema ponudama na oglasniku Sasomange, najvišu cenu imaju garaže na opštinama Stari grad, Savski venac i Vračar, dok, na primer, cena garažnog mesta od pet kvadrata na Voždovcu iznosi 14.000 evra. To znači da ako biste uložili novac u kupovinu garaže i mesečno je izdavali za 120 evra, otplatili biste je za oko deset godina, što je dosta kratak period, ali najbolje je što nema velikih ulaganja - navodi ona.

Nekada su prilikom kupovine stana, sastavni deo bili podrum i garaža ili parking mesto. Danas je sve predmet trgovine.

Prema statistici Republičkog geodetskog zavoda, pre tri godine na svakih pet stanova u Srbiji prodata je po jedna garaža, dok je na osnovu podataka za prvih šest meseci ove godine svaki treći stan kupljen sa garažom.

- Mi se kao zemlja i kao gradovi odlučujemo za to da imamo minimalan broj parking mesta koji je propisan za određene sadržaje. U svetu i Evropi se prelazi uglavnom na određivanje maksimalnog broja parking mesta, ali je to ponekad neizvodljiva misija u smislu broja vozila koja određena porodica, čak i prosečna porodica, ne samo socijalno bogatije porodice, imaju dva, pa nekad čak i tri automobila - kaže dr Uroš Radosavljević, rukovodilac master studija Integralni urbanizam na Arhitektonskom fakultetu.

garaža, parking, parking mesta
foto: Shutterstock

Lokacija diktira cenu

U glavnom gradu garažno mesto se može kupiti za 10.000 evra, ali u zavisnosti od lokacije cene se menjaju.

Prema podacima RGZ, 90 odsto garažnih mesta na opštini Savski venac prodato je po cenama od 20.000 do 26.000 evra, dok je na opštini Stari grad prodata garaža za 37.000 evra.

Kurir.rs/ RTS

Bonus video:

00:33

Agent za nekretnine pojasnio situaciju podizanja cena: Vlasnici preferiraju Ruse jer oni ne pitaju za cenu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track