15.000 DINARA OD DRŽAVE STIŽE ZA OVU GRUPU GRAĐANA: Ovo su uslovi da dobijete novac, a kako da se prijavite
Foto: Shutterstock

15.000 DINARA OD DRŽAVE STIŽE ZA OVU GRUPU GRAĐANA: Ovo su uslovi da dobijete novac, a kako da se prijavite

InfoBiz -

Opštine u Vojvodini su nedavno počele sa dodelom energetskih vaučera najugroženijim grupama građana.

Među prvima su to uradile Sremska Mitrovica, Ruma i Sombor, a nakon sednice koja je održana u sredu pokrajinska vlada donela je odluku da još 3.330 građana u 17 vojvođanskih opština budu obezbeđeni ovi vaučeri.

Novčani iznos koji će se dodeljivati najsiromašnijima zavisi od opštine do opštine, od 10.000 do 15.000 dinara, ali je cilj isti: olakšanje plaćanja računa za toplotnu energiju kao i pomoć pri nabavci ogreva.

Prijave

Prijave se podnose do utroška sredstava, a najkasnije do 17. novembra. Osim subvencije biće moguća i refundacija troškova nabavke ogrevnog drveta, mazuta i uglja. Situacija je takva da je ogrev značajno skuplji u odnosu na prošlu godinu, i samim tim sve je manje dostupan građanima. Subvencije predstavljaju jedan od mogućih vidova olakšica onim najugroženijim građanima. U Evropi su se mnoge države odlučile za sličan korak, među njima su: Francuska, Poljska, Italija i Holandija.

Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je uveo "energetske vaučere" građanima za predstojeću zimu. Njihova vrednost iznosiće maksmalno 10.000 dinara, a ko ima pravo na korišćenje odlučiće će stručna komisija.

Shodno trenutnoj situaciji sa energentima na tržištu Sremska Mitrovica je među prvima došla na ovu ideju i ostvarila je. Ovim je predviđeno da se sva socijalno ugrožena domaćinstava plaćaju račune za grejanje kao i za refundaciju troškova nabavke ogrevnog drveta, mazuta i uglja..

Sombor

Grad Sombor će ove grejne sezone socijalno ugroženim građanima pomoći u plaćanju energenata tako što će im dodeliti energetske vaučere u iznosu od po 15.000 dinara.

Kako se navodi na zvaničnom gradskom sajtu, prijave za vaučere se mogu podneti do 25. oktobra, a njima će socijalno ugroženi moći da plate račune za utrošenu toplotnu energiju ili da nabave ogrev - drvo, pelet, brikete.

Uslovi: Socijalno ugroženi se za vaučere prijavljuju tako što potrebnu dokumentaciju dostavljaju Centru za pružanje usluga socijalne zaštite grada Sombora, gde mogu da dobiju i sve neophodne informacije za prijavljivanje i dobijanje vaučera.

Opština Ruma

Nakon Sremske Mitrovice i Sombora i opština Ruma uvodi subvencije u vidu energetskih vaučera. Ova odluka usvojena je na sednici Opštinskog veća, a o njoj će se sutra izjasniti i odbornici lokalnog parlamenta.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić rekla je da smo svi suočeni sa globalnim problemom energetske krize na tržištu, a da upravo zato opština mora da pomogne svojim najugroženijim sugrađanima.

- U ovu svrhu izdvojili smo 30 miliona dinara, a po 15.000 dinara dobijaće socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Ovom merom će biti obuhvaćeno 2.000 domaćinstava. Građani će energetske vaučere moći da koriste u našim javnim preduzećima JP "Stambeno", JP "Gas-Ruma" za plaćanje računa za utrošak energije, a i za nabavku ogreva kod privatnih subjekata koji prodaju čvrsto gorivo, ugalj i drva - istakla je Ćirić.

Uslovi: Kako bi dobili subvencije građani Rume treba da ispune određene uslove. Treba da imaju prebivalište na teritoriji rumske opštine i da ukupni mesečni prihod i primanja po članu domaćinstva ne prelaze 25.000 dinara.

(Kurir.rs/Blic Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track