VLADA USVOJILA ODLUKU: Mladima po 5.000 dinara, penzionerima povišica
Foto: Shutterstock

Predlog izmena Zakona o budžetu za ovu godinu

VLADA USVOJILA ODLUKU: Mladima po 5.000 dinara, penzionerima povišica

InfoBiz -

Vlada Srbije usvojila je Predlog izmena Zakona o budžetu za ovu godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi i primanja u iznosu od 1.709,5 milijardi dinara.

Vlada je usvojila i predloge zakona za isplatu pomoći mladima od 5.000 dinara i za povećanje penzija u novembru od devet odsto.

Predviđeno je da ukupni prihodi i primanja rebalansom budžeta iznose 1.709,5 milijardi dinara, saopštila je Vlada Srbije.

Planirani poreski prihodi su 1.490,6 milijardi dinara, neporeski iznose 199,7 milijardi, a rashodi i izdaci 1.988,5 milijardi dinara.

Za kapitalne investicije je kako se navodi, izdvojeno je 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto BDP, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 512,7 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto BDP.

Pomoć mladima i povećanje penzija

Vlada je usvojila Predlog zakona o Privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina na osnovu kojeg će mladima te populacije biti uplaćen iznos od po 5.000 dinara, uređen način isplate i druga pitanja koja su od značaja za dobijanje te novčane pomoći.

Takođe, članovi vlade usvojili su i dopunjen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji predviđa povećanje penzija za novembar ove godine u iznosu od devet odsto.

Kada je reč o mladima, uslov za dobijanje pomoći je da imaju od navršenih 16 do navršenih 29 godina na dan stupanja na snagu ovog zakona, da su državljani Republike Srbije i da imaju prebivalište na teritoriji Srbije, saopšteno je iz vlade.

Nakon unošenja osnovnih ličnih podataka na portalu Uprave za trezor idp.trezor.gov.rs (JMBG, broj lične karte i ime banke), biće im zavedena prijava čiji će status tu moći i da provere, a prijavljivanje će biti omogućeno od 1. do 15. decembra 2022. godine.

Da bi dobili novac, potrebno je da se svi mladi prijave, bez obzira da li su se ranije prijavljivali za pomoć koju je država davala, i da u trenutku prijave imaju važeću ličnu kartu.

Istovremeno, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, novac će biti uplaćen bez podnošenja prijave, dakle automatski.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track