OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE KADA KUPUJETE ONLAJN: Karte za utakmice naročito rizične! Ekspert NBS objasnio kako da se zaštitite
Foto: Shutterstock

obratite pažnju!

OVO NIKAKO NE SMETE DA RADITE KADA KUPUJETE ONLAJN: Karte za utakmice naročito rizične! Ekspert NBS objasnio kako da se zaštitite

InfoBiz -

Ako ponuda za onlajn kupovinu izgleda previše dobro da bi bila istinita, verovatno je lažna. Ovo je jedna od situacija kada kod potrošača treba da se uključi alarm kako ne bi naseli na neku od prevara na internetu.

- Prilikom elektronske kupovine neophodno je voditi računa o tome kome se ostavljaju lični i poverljivi podaci, uvek bi trebalo kupovati preko zvaničnog sajta prodavnice i nikada ne bi trebalo unositi PIN - kaže savetnik u Odseku za tehnologiju i razvoj "Dinakard" sistema NBS Milan Martinović.

Haker, Hakeri, Internet Pljačka, Internet Prevara
foto: Shutter

- Ono što građani moraju da znaju jeste da se promocije, pogodnosti i slične akcije, kod transakcija platnim karticama ne organizuju na "Fejsbuku" i drugim društvenim mrežama, već da pogodnosti obezbeđuju banke ili poznati trgovci u saradnji sa bankama. Takve informacije korisnicima platnih kartica dostavlja banka putem kanala komunikacije koje su ugovorili sa njima.

PROVERA LINKA PRE KLIKA

Kako bi se korisnici interneta zaštitili od prevara, stručnjaci savetuju da provere link pre nego što kliknu na njega i pređu kursorom da bi videli URL, potražili grešku.

- Ne treba da otvaraju linkove iz elektronske pošte, ni da unose lične, niti podatke o svojoj bankovnoj kartici, jer legitimni sajtovi to nikada ne traže - upozoravaju stručnjaci.

- Preporuka je da se nikada ne slede uputstva poput "verifikujte detalje naloga" ili "ažurirajte nalog".

Kako ističe Martinović, u prilogu iz serijala NBS "Korisno je da znate", objavljenom u periodu pojačane kupovine u vreme praznika pred kraj godine, građani ne bi trebalo da ostavljaju svoje podatke na internet lokacijama do kojih se dolazi preko linka, jer to mogu biti lažne stranice koje veoma podsećaju na prave.

- Ako veb-sajt liči na onaj koji ste ranije koristili, ali su domensko ime ili naziv prodavnice drugačiji, najverovatnije je u pitanju lažna stranica - objašnjava Martinović i dodaje:

- Ukoliko kupci nisu sigurni u ispravnost sajta, ne bi trebalo da ostavljaju čak ni broj telefona kao kontakt za dostavu, jer i taj podatak može da bude zloupotrebljen.

On naglašava i da prilikom onlajn kupovine nikada ne treba da se unosi PIN. Zahtev za njegov unos, kako dodaje, direktno ukazuje na mogućnost zloupotrebe podataka.

- Ne šaljite foto-kopiju kartice ili drugog dokumenta mejlom u inboks stranice na društvenim mrežama ili slično - ističe Martinović.

- Banke vam nikada neće tražiti da mejlom ili porukom promenite svoje podatke, potvrdite lozinku ili slično - naveo je.

Kao važan savet navodi i da se izbegava kupovina sa javno dostupnih bežičnih mreža i deljenih računara, jer postoji mogućnost da su zaraženi virusom koji može da preuzme podatke o platnoj kartici.

On ukazuje da korisnici treba da provere i da li adresa internet stranice na kojoj neko želi da obavi plaćanje počinje sa https i da obrate pažnju na simbol katanca. Ukoliko je označen crvenom bojom ili ako pretraživač izbaci upozorenje da sertifikat nije validan, ne bi trebalo unositi podatke.

NAVIJAČI NA METI

Stručnjaci za informatičke tehnologije upozorili su pred početak SP u Kataru, da se na internetu nalazi veliki broj sajber kriminalaca i lažnih, tzv. fišing sajtova. Koristeći ovu sportsku manifestaciju, različitim prevarama kradu novac i lične i bankovne podatke građana širom sveta. Najčešće se prevare dešavaju prilikom kupovine karata za utakmice, jer se one mogu nabaviti isključivo putem interneta. Šire se i prevare u kojima se nudi klađenje, sa navodnom mogućnošću osvajanja kriptovaluta.

Sledeći način krađe podataka i novca je preko lažnih sajtova za prodaju avio-karata za Dohu, koji se mogu prepoznati po lošem pravopisu, sveže registrovanom domenu i ograničenoj funkcionalnosti.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track