OVOG DATUMA POČINJE PRIJAVA ZA 5.000 DINARA ZA MLADE: Isplata sredinom decembra! Stižu i uvećane penzije i plate
Foto: Shutterstock

lepe vesti od ministra malog

OVOG DATUMA POČINJE PRIJAVA ZA 5.000 DINARA ZA MLADE: Isplata sredinom decembra! Stižu i uvećane penzije i plate

InfoBiz -

Ministar financija Siniša Mali rekao je danas da se Srbija nosi sa krizom bolje od drugih, stabilnija je, ali i optpornija.

- Srbija se nosi bolje od drugih sa krizom, stabilniji smo, sačuvali smo radna mesta i fabrike. Godinu smo počeli jednokratnom pomoći penzionerima od 20.000 dinara, dva puta po 100 evra mladima, nabavljali smo energente, i uz sve to uspeli smo da zadržimo stabilnost - rekao je Mali za TV Pink.

On je naveo da je ceo svetu u najvećoj ekonomskoj krizi od Drugog svetskog rata i svi su u velikom problemu.

Ministar je istakao da je Srbija reagovala jako i agresivno kada je korona krenula i sa skoro devet milijardi evra pomogla našu privredu, mlade...

- Kako se kriza nastavljala, nastavljali smo i pomoć - naglasio je on.

Prema njegovim rečima, uspeli smo da zadržimo makroekonomsku stabilnost, prihodi su nam mnogo bolji i održavamo obećanje da teret krize preuzima država.

- Imamo dovoljno gasa za grejnu sezonu. Danas nam je cena struje skoro deset puta veća, ceo svet je u teškoj situaciji. Naredna godina će sigurno biti još teža, ali nama je budžet uravnotežen, vodimo računa o svakom dinaru - rekao je on.

Siniša Mali je rekao da 1. decembra kreće prijava za pomoć od 5.000 dinara za mlade i da će trajati do 15. decembra.

- Svi mladi od 16 do 29 godina mogu da se prijave kako je predsdenik obećao. Prijavljivanje je jednostavno, kao i ranije, broj lične katre i matični broj, izaberete banku u koju ćemo da uplatimo novac i mi ćemo već od 16. do 20. decembra svima isplatiti - objasnio je Mali.

Naveo je da je prve dve pomoći od po 100 evra primilo 1.060.000 mladih u Srbiji i da zato očekuje da će i ovog puta interesovanje biti veliko.

U decembru će prosečna plata biti 720 evra

On je podsetio da će od 1. januara penzioneri imati još 12,9 procenata uvećenja penzija, što je sa prethodnim uvećanjem od devet procenata sa početka novembra (decembarsko primanje), kumulativno povećanje od 20,1 odsto za 2023. godinu.

Mali je dodao da će od početka neredne godine biti uvećane plate u javnom sektoru za 12,5 odsto, kao i minimalna zarada za 14,3 procenta, što znači da će minimalac biti iznad 40.000 dinara i da će "pogurati" plate naviše.

(Kurir.rs/TV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track