NOVI USLOVI ZA ODLAZAK PENZIJU VAŽE OD 1. JANUARA: Granica će se produžavati 2033. godine, ovo su nova pravila za žene i muškarce
Foto: Ana Paunković

u nekim slučajevima pomera se i STAŽ

NOVI USLOVI ZA ODLAZAK PENZIJU VAŽE OD 1. JANUARA: Granica će se produžavati 2033. godine, ovo su nova pravila za žene i muškarce

InfoBiz -

Nova pravila za penzionisanje žena počela su da važe 1. januara, a uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarace ostaju isti, ali to nije slučaj i kada govorimo o prevremenom penzionisanju.

Naime, žene u starosnu penziju sada mogu sa 63 godine i 6 meseci života, umesto 63 godine i četiri meseca, koliko je potrebno prošle godine. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

prevremena penzija, penzija
foto: Printscreen/pio.rs

S druge strane, muškarci u starosnu penziju idu po starom - sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine, pa će se za žene uslovi za penziju menjati i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje. Uslovi će se menjati svake godine sve do 2032. kada će žene u penziju moći sa 65 godina starosti.

uslovi za starosnu penziju, penzija
foto: Printscreen/pio.rs

Prevremena penzija

Promenjeni su uslovi i granica za odlazak u prevremenu penziju i to za oba pola. Prema novim pravilima, muškarci ove godine u prevremenu penziju idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina. Za žene je uslov 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života.

Za oba pola je, međutim, jednako pravila po mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Postoji samo jedan uslov, a to je da je poslodavac vreme tokom redovno uplaćivao doprinose.

U Fondu PIO pojašnjavaju da se penzija u ovom slučaju trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju može maksimalno da iznosi 20,4 procenta.

Na primeru starosne penzije u visini od 30.000 dinara, ukoliko se prevremeno penzionišete tri godine ranije, onda bi vam mesečni ček bio manji za oko 3.700 dinara, odnosno da bi iznosio 26.300 dinara.

Uslovi za odlazak u prevremenu starosnu penziju će se podizati do 2024. godine, kada će uslov i za žene i muškarce biti 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

Kada je reč o indeksaciji penzija, one će se usklađivati po tzv. švajcarskoj formuli plus, prema kojoj će način usklađivanja zavisiti da li je učešće novca neophodnog za isplatu penzija manje od 10 odsto ili veće od 10,5 bruto domaćeg proizvoda. Ukoliko je učešće manje od 10 odsto, penzije će se usklađivati prema kretanju neto plata, ukoliko učešće iznosi između 10 i 10,5 odsto, usklađivaće se kao i do sada, odnosno u procentu koji predstavla zbir polovine procenta inflacije i kretanja neto plate, a ako učešće penzija u BDP-u bude 10,5 odsto ili više, primanja najstarijih će se usklađivati sa inflacijom, prenosi nsuzivo pisanje Tanjuga.

Povišica od 12,1 odsto koja penzionerima sleduje od isplate januarske penzije dobijena je primenom prvog modela, budući da penzije u BDP-u trenutno učestvuju sa 9,5 odsto.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track