Najnovije vesti

AKO USKORO IDETE U PENZIJU, VAŽNO JE DA OVO ZNATE: Dobićete prvo privremenu pa konačnu, a evo i kako da vratite razliku u parama
Ilustracija, Foto: Ana Paunković, Shutterstock

hoće li vam to vratiti

AKO USKORO IDETE U PENZIJU, VAŽNO JE DA OVO ZNATE: Dobićete prvo privremenu pa konačnu, a evo i kako da vratite razliku u parama

Biznis

BEOGRAD - Ako su ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava na penziju, ali se, na osnovu činjenica i podataka utvrđenih u matičnoj evidenciji, ne može odlučiti o konačnom iznosu penzije, donosi se PRIVREMENO rešenje o akontativnom iznosu penzije, u kome mora biti izričito naglašeno iz kojih razloga nije moguće odrediti konačan iznos penzije, poručuju iz PIO Fonda na svojoj Fejsbuk stranici.

Budućim penzionerima je poručeno i da se akontativan iznos penzije određuje se prema podacima kojima raspolaže Fond i usklađuje se na način predviđen za usklađivanje penzija.

PIO Fond objasnio je šta ustvari znači privremeno rešenje za penziju koliko ono važi i kada se i na koji način isplaćuju razlike kada stigne konačno rešenje.

Kada se utvrde činjenice koje nedostaju privremeno rešenje se po službenoj dužnosti zamenjuje rešenjem kojim se određuje konačan iznos penzije od dana utvrđivanja tog prava.

Fond PIO poručuje da, ukoliko znate da su svi neophodni podaci prikupljeni i sva dokumentacija kompletirana, možete i sami da podnesete zahtev za donošenje rešenja i tako ubrzate postupak.

U slučaju da u roku od 3 godine od dana pravosnažnosti privremenog rešenja nisu utvrđene nedostajuće činjenice i podaci, akontativni iznos penzije postaje konačan o čemu se donosi rešenje po službenoj dužnosti.

U slučaju da je penzioneru isplaćen manji akontativni iznos penzije od konačnog iznosa Fond će isplatu razlike platiti penzioneru odjednom.

Ako je suprotan slučaj, da je korisniku isplaćen veći iznos akontativne tj. privremene penzije, Fond će vršiti obustavu do jedne trećine mesečnog iznosa penzije, sve dok se razlika ne izmiri.

Moguće je, međutim, i da se korisnik penzije i PIO Fond i drugačije dogovore.

Kurir.rs/Facebook PIO Fond

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja