CENE ZA IZDAVANJA STANOVA KONAČNO POPUŠTAJU! Stručnjaci objasnili šta nas čeka: Sledi PROMENA, ovaj podatak UKAZUJE NA PAD CENA!
Foto: Shutterstock

kvadrati za kupovinu i dalje skupi

CENE ZA IZDAVANJA STANOVA KONAČNO POPUŠTAJU! Stručnjaci objasnili šta nas čeka: Sledi PROMENA, ovaj podatak UKAZUJE NA PAD CENA!

InfoBiz -

Sveopšti rast cena i neizvesnost na tržištu obeležili su sektor nekretnina širom sveta u 2022. godini. Visoka tražnja, povlačenje investitora, sve skuplji krediti i za stanovništvo i za privrednike potpuno su poremetili tržište tako što su drastično podigli cene i kvadrata i zakupa nekretnina.

Ako je suditi na osnovu mišljenja stručnjaka i zvaničnih podataka, a mnogi bi se složili da jeste, cene nekretnina će na domaćem tržištu i naredne godine biti skuplji.

Dok se sa jedne strane u svetu tržišta nekretnina polako hlade, u Srbiji su i dalje na snazi potpuno drugi trendovi. Prema mišljenju stručnjaka, potražnja je i dalje vanserijski visoka, te su cene kvadrata na trenutnom nivou stabilne, a kako je pokazao nedavni izveštaj RZS o broju građevinskih dozvola u Srbiji, tj. njihovom padu, cene bi mogle da nastave da rastu i naredne godine.

Sa druge strane, tržište izdavanja stanova bi uskoro moglo da se smiri, jer su kako je istakao određeni broj agenata za nekretnine, Rusi svoje apetite zasitili tj. više ne gledaju da kupe ili iznajme nekretnine u Beogradu i Srbiji.

Građevinske dozvole

Prema najsvežijim podacima RZS, u oktobru je izdato 2.989 građevinskih dozvola, što je za 22,2 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine. Prema dozvolama izdatim u oktobru, u Srbiji je prijavljena izgradnja 2.948 stanova, prosečne površine od 74,1 metar kvadratni.

Prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Borskoj oblasti, 32,5 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Zlatiborska oblast (10,9 odsto), Beogradska oblast (9,9 odsto), Južnobanatska oblast (8,7 odsto), Raška oblast (8,1 odsto) i Južnobačka oblast (7,9 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 odsto do 4,8 odsto.

Kako priča procenitelj i stručnjak za tržište nekretnina, Milić Đoković, sve manji broj građevinskih dozvola ne znači i manje cene već, suprotno popularnom mišljenju, njihov dalji rast.

- Sve manji broj građevinskih dozvola, pre svega, znači da su se investitori "uplašili". Parafiskalni računi su sve veći, a na tržištu vlada velika nestabilnost, i po pitanju samih cena nekretnina, cena materijala za izgradnju, ali i cena radne snage, objašnjava Đoković.

Kako on navodi, te nestabilnosti dovode do manje gradnje, pa će samim tim u budućnosti biti i tanja ponuda.

- Manja gradnja, manja i ponuda, a to sve zajedno znači rast cena za krajnjeg kupca. Taj rast je moguć već sledeće godine, ističe Đoković i zaključuje da "kada cene jednom porastu, one se teško vraćaju na nivo na kom su ranije bile".

Cene kvadrata rastu

Ovo nije prvi izveštaj u kom je zabeležen pad broja izdatih građevinskih dozvola, a da se procena stručnjaka ispostavlja tačnom svedoče i podaci sajta koji se bavi nekretninama, prema kojima se rast cena na domaćem tržištu odvija kao da se ništa ne dešava.

Od oktobra do novembra meseca u Beogradu je kvadratni metar stana najviše poskupeo u centru grada i to za 85 evra. Sa ovim povećanjem cene, centar prestonice je i dalje prvi na listi po ceni kvadrata od 3.150 evra. Iako je kvadrat na Vračaru u istom periodu poskupeo samo za 36 evra, po trenutno prosečnoj ceni kvadrata od 3.000 evra, ovo je druga najskuplja beogradska lokacija.

Poredeći podatke iz predhodnih meseci, Novi Sad je sa drastičnim povećanjem znatno se približio cenama stanova u Beogradu, što ranijih godina nije bio slučaj. Ono što najviše iznenađuje, jeste da centar grada nije više najskuplja lokacija, već su ga prestigle dve okolne opštine. Iako je u novembru najveće poskupljnje kvadrata od 115 evra zabeleženo baš u centru grada, sa cenom kvadrata od 2.492 evra ova lokacija nije prva na listi po cenama. Poskupljenje od 108 evra za mesec dana na opštini Podbara, dovelo je do cene od 2.558 evra za jedan kvadratni metar.

Cene izdavanja će morati da padnu

Prema rečima agenata za nekretninu, potražnja Rusa za najmom nekretnina je u padu, pa se sada očekuje da će u narednom periodu kirije pasti.

Zbog naglog priliva velikog broja Rusa i Ukrajinaca u Srbiju, na tržištu je poslednjih meseci izbio apsolutni haos. Stanova za najam je bilo sve manje, a velika potražnja podigla je mesečne kirije preko noći dvostruko, pa i trostruko

Trenutno nema novog talasa Rusa koji su zainteresovani za iznajmljivanje stanova. Zbog toga agenti sada tvrde da je ponuda bolja, ali da su cene zakupa i dalje visoke.

- Stanodavci će brzo shvatiti da cene treba da prilagode našem standardu življenja, jer održavanje stana nije baš mala stavka i njima se ne isplati da drže prazan stan, izjavila je jedna od njih nedavno za Tanjug, prenosi Blic Biznis.

Imajući u vidu i njihov strandard i ušteđevinu sa kojom su došli, nje im bio problem da plate bilo koju cenu za ono što se kod nas izdaje kao "de lux" stan. Ipak, stručnjaci ukazuju da je to bilo trenutno, a da je dužina njihovog boravka na našoj teritoriji pod znakom pitanja.

- Ne treba zaboraviti da su oni ovde došli sa svojom ušteđevinom, a pitanje je koliko će ostati i oni koji su sada u zakupu, jer svaka tri meseca moraju da obnavljaju boravak, navela je vlasnica agencije za nekretnine.

Visina kirija

U poslednjih mesec dana najam stanova poskupeo je skoro na svim beogradskim opštinama a najveće povećanje zabeleženo je u naselju Mirijevo i to za 25 odsto. Praktično, prosečna kirija na ovoj beogradskoj opštini popela se za nešto više od 100 evra, na okruglo 500. U centru Beograda i na Paliluli kirije su porasle za oko 13 odsto.

Jednosobni stanovi u Beogradu do nedavno su mogli da se nađu za 250 evra, a danas se izdaju za 600, a trosobni i više. Ako pogledamo stanove na atraktivnim lokacijama, ova razlika biva samo još izraženija.

(Kurir.rs/Blic Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track