Aranžman sa MMF vlada želi u oktobru

Aranžman sa MMF vlada želi u oktobru

InfoBiz -
Ne postoji problem da se postigne dogovor sa MMF-om za 2013. godinu, ali je ova godina izgubljena za smanjenje fiskalnog deficita, rekao je Vlajko Senić

BEOGRAD- Za Srbiju je važno da ima aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i bilo bi dobro da se taj dogovor postigne pre donošenja budžeta za 2013. godinu, odnosno tokom oktobra, izjavio je danas državni sekretar ministarstva finansija i privrede Vlajko Senić.

Senić je na konferenciji za novinare kazao da bi vlada budžet za narednu godinu trebalo da usvoji tokom oktobra, kako je i predviđeno budžetskim kalendarom i istakao da je "srednjoročni plan fiskalne konsolidacije ključ budućih pregovora sa MMF-om". Prema njegovim rečima, ne postoji problem da se postigne dogovor sa MMF-om za 2013. godinu, ali je "ova godina izgubljena za smanjenje fiskalnog deficita".

"Razgovori sa MMF-om nisu laki, a prethodna vlada je probila sve dogovorene parametre prethodnog aranžmana koji je sada praktično stavljen van snage", kazao je on i naveo da je nova vlada MMF-u predstavila mere povećanih prihoda, centralizacije budžeta i projekcija koje ima za narednu godinu. Državni sekretar je objasnio i da misija MMF, koja je trenutno u Srbiji, ne vodi pregovore sa Vladom Srbije već je u Beogradu da bi stekla uvid u stanje javnih finansija zemlje. Senić je ponovio i da ove i naredne godine javni dug Srbije neće moći da se smanji već će samo usporiti rast, dok bi njegova visina trebalo da se smanji u 2014. "Da bi država ispunila obaveze moraće da se zadužuje na domaćem i inostranom tržištu. Tražimo bilateralne kredite. Sve moguće izvore kombinujemo da bi to bilo jeftinije po budžet", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja