ZBOG NIŽIH KIRIJA PODSTANARI ODLAZE U OVAJ GRAD BLIZU BEOGRADA! Stan od 100 kvadrata ovde se može iznajmiti za manje od 500 evra
Foto: Shutterstock

sve poželjnije mesto za život

ZBOG NIŽIH KIRIJA PODSTANARI ODLAZE U OVAJ GRAD BLIZU BEOGRADA! Stan od 100 kvadrata ovde se može iznajmiti za manje od 500 evra

InfoBiz -

Poslednjih godina sve češće čujemo da je Pančevo grad koji postaje sve poželjnije mesto za život, što zbog visokih plata u stranim kompanijama, ulaganja u infrastrukturu i sl. Sada u svetlu kontinuiranog rasta kirija, nemali broj Beograđana se odlučuje da se preseli u grad sa one strane Dunava.

Kako kažu sagovornici koji su se odlučili na ovaj potez, razloga ima nekoliko. Na prvom mestu cena najma, koja je na centralnim lokacijama u Pančevu osetno manja od Beograda. Prema podacima sajta koji se bavi nekretninama, prosečna kirija u decembru 2022. u Pančevu je bila 9,1 evro po kvadratu, dakle za stan od 50 kvadrata u centru Pančeva vas izađe oko 450 evra, isto koliko i stan na Mirijevu, Čukarici, Rakovici... Zanimljivo je da je na primer, renoviran stan od 97 kvadrata oglašen da se izdaje po ceni od 490 evra. Radi se o četvorosobnom stanu, koji je kako kažu vlasnici nedavno renoviran, i koji je luksuzno opremljen, sa komplet belom tehnikom, nameštajem...

Pančevo, žena
foto: Kurir

Druga najveća prednost Pančeva je njegova dobra povezanost sa prestonicom. Grad se nalazi na 19 kilometara od Beograda, i kako nam pričaju sagovornici, od glavne autobuske stanice u gradu na Tamišu do Pančevačkog mosta u Beogradu stiže se autobusom za oko 25 minuta, a za još 10 do 15 do gotovo svih centralnih destinacija u prestonici. Automobilom je to i značajno brže.

- Koliko brzo stignete do Beograda zavisi od tajminga i organizacije. Na primer, sa posla kada se vraćam, a radim u centru Beograda, ako krenem pre 17 sati hvata me špic. Ali, ako krenem samo 15 minuta kasnije stižem bukvalno za manje od 20 minuta do stana u Pančevu, kaže V. C. (29).

On dodaje, da se odlučio prošle godine da se preseli u Pančevo isključivo zbog cene izdavanja stana.

- Krajem 2021. kada sam odlučio da se selim, kirije u Pančevu su bile daleko niže nego u Beogradu, iako se sada situacija nešto promenila. Jednosoban stan, od 55 kvadrata, u kom sada živim sa devojkom, smo pronašli za 250 evra u tom trenutku. Sve mi je blizu, manje su gužve generalno. Devojka i ja sada gledamo i da kupimo neki stan ovde, kaže naš sagovornik i dodaje: "Postoji taj dodatan trošak, za gorivo, ali s'obzirom da vozim ekonomičan auto, razliku ni ne osetim".

Pančevo
foto: Grad Pančevo

Agent za nekretnine jedne tamošnje agencije, kaže da se trenutno se u Pančevu trenutno najviše izdaju novoizgrađeni luksuzni stanovi i garsonjere.

- Što se tiče pomenutih stanova, oni se sve više izdaju. Površine su oko 50 do 60 kvadrata, a izdaju se u zavisnosti od lokacija i za oko 500 evra. Sa druge strane, garosnjere poslednjih meseci takođe dobro idu, i izdaju se po ceni od 200 do 300 evra, objašnjava Marko Jandrić.

On ističe da su u poslednje vreme imali nekoliko upita Beograđana, i dodaje da i dalje osetan priliv Rusa u Pančevo.

- Doduše broj ruskih državljana trenutno nije kao što je bio u oktobru i novembru. Svi oni traže da iznajmljuju opremljene stanove. I jedni i drugi kada se odluče da kupe nekretninu, biraju da kupe luksuznije jednosobne i jednoiposobne stanove do 50 kvadrata. Čak je u poslednje vreme čest slučaj da naši sugrađani kupuju te nekretnine kao vid investicije, pa ih posle izdaju po pomenutim cenama od 400 do 500 evra mesečno, zaključuje on.

Kurir.rs/Blic

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track