KAD INFLACIJA POTRE SNAGU SVETSKIH VALUTA, CENA ZLATA SKAČE! Simić: Iz OVE RUDE Srbija će izvući duplo veću VREDNOST
Rudarstvo i geologija Srbije, Foto: Shutterstock

srpsko rudarstvo

KAD INFLACIJA POTRE SNAGU SVETSKIH VALUTA, CENA ZLATA SKAČE! Simić: Iz OVE RUDE Srbija će izvući duplo veću VREDNOST

InfoBiz -

Otkriveno je još jedno nalazište zlata u Srbiji i to s više rude nego u Žagubici. Po preliminarnim rezultatima, u nalazištu na lokalitetu Čoka Rakita iz čiste rude moglo bi se iskoristiti više od 93 odsta metala. Istraživali smo koliki je ekonomski značaj zlata u kriznim vremenima i kojim je još rudama bogata naša zemlja?

Srbija je zemlja s dugom rudarskom tradicijom. Ozbiljni pokušaji rudarenja počeli su još u Rimsko doba, te ne čudi što je i dalje naše tlo bogato raznim rudnim bogatstvima. Do sada je evidentirano više od 70 vrsta mineralnih sirovina. Najznačaniji I najeksploatisaniji energent je ugalj, dok su, kad je reč o metalima, najveća nalazišta bakra, litijuma, olova, cinka I srebra. Nedavno su objavljena i i nova značajna nalazišta rude zlata.

Rabrenović, Rude, Rudarstvo
foto: Kurir tv

Vladimir Simić sa Rudarsko geološkog fakulteta uključio se danas u emisiju Puls Srbije, dajući sliku ogromnog rudarskog potencijala Srbije.

- Imamo više preostalih sirovina u odnosu na većinu zemalja Evrope, ali u poređenju sa velikim svetskim državama, nismo naročito bogati. Što opet ne znači da I dalje to nije veliki potencijal.” “Kad pogledate prosečne plate po opštinama, vidi se koje opštine odskaču. Bor, Majdanpek, Lazarevac, Lajkovac, gde ima puno rudarstva I realtivno veliki broj zaposlenih - rekao je.

Rudni potencijal Srbije nije zanemarljiv i treba da bude na neki način poluga daljeg privrednog razvoja.

02:13

KAD INFLACIJA POTRE VREDNOST SVETSKIH VALUTA CENA ZLATA SKAČE!

O bitnosti zlata i sigurnosti zemlje koja njime raspolaže, govorio je Mihajlo Rabrenović, ekonomista.

- Posebno je zlato važno u vremenima različitih ekonomskih previranja, kada svetske valute gube vrednost zbog inflacije. U tim situacijama vrednost zlata se opet uvećava. Zlato daje sigurnost zemlji, preduzeću ili građaninu koji njima raspolože - rekao je Rabrenović.

Kako bi se ruda zlata dosledno iskoristila, stručnjaci ističu da je potrebno da država stvori odgovarajući privredni ambijent u kome preduzeća mogu da posluju na kvalitetni način. Licitacija nalazišta, obaviće se tek nakon završenih geoloških istraživanja, ali I ekonomskih analiza, kako bi ruda zlata bila u punoj meri iskorišćena.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track