Najnovije vesti

BESPLATNA BANJA ZA PENZIONERE U SRBIJI! Ovo su uslovi da konkurišete, evo i koliko će trajati boravak! SJAJNE VESTI ZA NAJSTARIJE
Foto: Shutterstock

rehabilitacija

BESPLATNA BANJA ZA PENZIONERE U SRBIJI! Ovo su uslovi da konkurišete, evo i koliko će trajati boravak! SJAJNE VESTI ZA NAJSTARIJE

Biznis
10:19h

Republički fond PIO izdvojio je 593,7 miliona dinara za besplatnu rehabilitaciju penzionera u srpskim banjama u 2023. godini, a oglas za podnošenja prijava biće uskoro raspisan!

Uslovi konkurisanja nisu menjani u odnosu na prethodnu godinu, tako da pravo na besplatnu rehabilitaciju o trošku Fonda u trajanju od 10 dana u toku kalendarske godine imaju korisnici čija penzija ne prelazi iznos prosečne, koji nemaju druga lična primanja i koji nisu koristili ovo pravo u prethodne tri godine.

Kako je saopštio Fond PIO, prosečna penzija u januru ove godine iznosiće 37.825 dinara, a primanja do prosečnog iznosa, barem kada je o poslednjim dostupnim podacima iz novembra reč, imalo je 977.527 penzionera iz svih kategorija.

Naime, Upravni odbor Republičkog fonda PIO je na sednici održanoj 31. januara doneo odluku o troškovima rehabilitacije korisnika penzija i ceni smeštaja pratioca.

Finansijskim planom RF PIO za 2023. godinu, na ime društvenog standarda korisnika penzija planirana su sredstva u iznosu od 698,4 miliona dinara, što je za 7,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

- U skladu sa Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima izdvajaju se sredstva u visini od 85 odsto od ukupnih sredstava namenjenih za društveni standard penzionera, što ove godine iznosi 593,7 miliona dinara - objavljeno je na sajtu Fonda PIO.

ISKORISTILI PRAVO

U 2022. se besplatno banjalo 16.800 penzionera

Prošle godine je o trošku RFZO u banjama boravilo 16.800 penzionera koji su imali penziju ispod 30.978 dinara, što je bilo prosek za januar 2022.

Najveće interesovanje je, kao i prethodnih, bilo za Vrnjačku Banju a zatim za Ribarsku banju, banju Кoviljaču, "Termal" u Vrdniku, banju Кanjižu i banju Junaković u Apatinu.

Objašnjavaju da se preostalih 15 procenata od ukupnog iznosa, odnosno 104,76 miliona dinara, izdvaja za ostala dva vida društvenog standarda, odnosno za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija, čiji je cilj podsticanje integracije starijih lica u društvo, i solidarne pomoći korisnicima penzija u paketima sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, kao i druge vrste pomoći, u cilju unapređenja standarda korisnika penzija.

- Shodno donetoj odluci, Fond PIO će uskoro raspisati oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju u 2023. godini - navedeno je na sajtu.

Inače, prava koja su korisnici imali do sada i kriterijumi za njihovo ostvarivanje ostali su nepromenjeni.

- U skladu sa odredbama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija pravo na besplatnu rehabilitaciju o trošku Fonda u trajanju od 10 dana u toku kalendarske godine imaju korisnici čija penzija ne prelazi iznos prosečne, koji nemaju druga lična primanja i koji nisu koristili ovo pravo počevši od upućivanja na rehabilitaciju po oglasu iz 2020. godine - precizirali su iz Fonda PIO za portal Biznis.rs.

JANUARSKE POVIŠICE

Prosečna penzija skočila na 37.825

Prema podacima Fonda PIO, prosečna novembarska penzija, nakon vanrednog uvećanja od 9 odsto, iznosila je 33.742 dinara, i primilo ju je 977.527 penzionera iz svih kategorija. Nakon januarskog povećanja od 12,1 odsto prosečna penzija iznosiće 37.825 dinara.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja