KAMATE PAPRENE, KAZNA JOŠ VEĆA: Evo koliko može da vas košta ako porez ne platite na vreme!
Foto: Shutterstock

ZA SVAKI KVARTAL

KAMATE PAPRENE, KAZNA JOŠ VEĆA: Evo koliko može da vas košta ako porez ne platite na vreme!

InfoBiz -

Porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Prva rata za uplatu godišnjeg poreza na imovinu dospeva 14. februara, pa građani koji u vlasništvu imaju bilo kakvu nepokretnost treba da za prvi kvartal uplate isto onoliko koliko su platili u novembru, odnosno četvrtom kvartalu 2022. godine.

Stručnjaci preporučuju da se građanima ne isplati da prekoračuju rokove jer pored uvećanog poreza na imovinu, ukupno zaduženje može da im optereti i kamata, ali i kazna.

- Građani koji ne poštuju propisane rokove za plaćanje poreza na imovinu mogli bi biti kažnjeni sa 50.000 dinara za svaki kvartal za koji nije plaćena rata poreza. Za godišnji porez na imovinu zakonodavac je propisao kvartalne rokove plaćanja što znači da se nepoštovanje propisanih rokova smatra neredovnim izmirivanjem obaveza - kaže Đerđ Pap, stručnjak za poreze.

Za obaveznike koji ne vode poslovne knjige fizička lica, iznos poreske obaveze koju treba izmiriti na ime akontacije za prvi kvartal 2023. godine jednak je iznosu poreza za poslednji kvartal utvrđen rešenjem za 2022. godinu.

Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju, kao i pokretanje prekršajnog postupka, navodi Sekretarijat.

(Kurir.rs/Blic Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track