NIJE SRAMOTA OVO RADITI! Plata u Srbiji i do 2.000 evra, a evo koje struke su trenutno najtraženije
Foto: Shutterstock

mladi i roditelji moraju da znaju

NIJE SRAMOTA OVO RADITI! Plata u Srbiji i do 2.000 evra, a evo koje struke su trenutno najtraženije

InfoBiz -

Mladi i njihovi roditelji treba da shvate da nije sramota završiti zanat jer su to zanimanja koja se sada rade drugačije nego nekada i plate su i do 2.000 evra, rekli su počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i PR Infostuda Miloš Turinski.

Atanacković je kazao da u Srbiji manjka radne snage, u IT sektoru ima manje nego u građevinarstvu, te da je vidljiv nedostatak zanatskih zanimanja što je ocenio kao posledicu neuređenog obrazovanja.

Istakao je da Zapad, Evropa, a posebno Nemačka privlače radnu snagu te da naša privreda ne može da pruži zarade i mogućnosti kao oni.

- Pozitivno je da mi za nekog predstavljamo šansu za posao i veću zaradu. Dobro da imamo mogućnost da zapošljavamo neke ljude sa Bliskog i Dalekog Istoka. To je stvar na koju se moramo navići - rekao je on.

Nebojša Atanacković
Nebojša Atanackovićfoto: Kurir televizija

Ocenio je da je za poslodavce izuzetno značajno da imaju mogućnost nabavljanaja zamenske radne snage, jer bi inače bila privreda u velikom problemu.

Država pokušava da pomogne kroz subvencije zapošljavanja mladih

- Treba proceniti i gde su opravdane potrebe privrede da zadrži školovane i sposobne naše ljude, jer ih nije lako ni zameniti - rekao je Atanacković.

Dodao je da je šansa Inicijativa Otvoreni Balkan koja će otvoriti mogućnost zapošljavanja iz Severne Makedonije i Albanije.

- Mnogo je lakše da se prilagodi neko sa Balkana nego nekog iz Šri Lanke - dodao je on.

Napredak tehnologije mnoga zanatska zanimanja "promenio"

- Lakše se baviti zanatskim poslom nego pre par decenija - dodao je još Atanacković.

Predstavnik za medije Infostuda Miloš Turinski rekao je da je trend da svi koji traže posao, a ne samo mladi, sada prvo gledaju iznos plate, pa je naveo da su se ranije prvo gledali međuljudski odnosi i mogućnost napretka.

Naveo je da se najviše traže zaposleni za trgovinu i prodaju, te da je tu i najviše kandidata, a da su visoko deficitarna i IT zanimanja. Naveo je i visoku potražnju i za zanatskim zanimanja, pa dodao kako u Srbiji nemamo majstore.

Miloš Turinski
Miloš Turinskifoto: Kurir tv

Naveo je, takođe, da bi poslodavci najčešće kombinaciju formalno obrazovano i iskusnog kandidata, te da se često traži i sa samo srednjom stručnom školom.

- Čak 60 posto oglasa za poslove sa sajta je sa srednjom stručnom spremnom - rekao je on.

Potvrdio je da su IT deficitarna zanimanja jer ih fali 15.000 ali i naveo da nedostaje i 12.000 samo vozača.

- Građevina je jedna od najtraženijih kategorija. Uvozimo radnu snagu najčešće iz Turske, Indije i Kine. Nedostaju i spremačice koje sada dolaze iz Nepala, a vozači iz Šri Lanke - rekao je on.

Srbija mora da proizvede nove kadrove kroz školstvo i popuni pozicije

- Treba da mlade i roditelje informišemo da bavljenje zanatom nije manje vredno. Za električara se nudi nekad i početna plata od 150.000 dinara, a za vodoinstalatera 2.000 evra - rekao je Turisnki.

Dodao je da je prosek plata u IT sektoru 1,6 hiljada evra, a i da tu pojedinačno plate dostižu i 8,500 evra mesečno.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja