BANKARI KAŽU DA U SRBIJI IMA PREVIŠE BANAKA! Posluje ih 21, a optimalno bi bilo da ih je OVOLIKO! Evo kako će to da reše!

ukrupnjavanje

BANKARI KAŽU DA U SRBIJI IMA PREVIŠE BANAKA! Posluje ih 21, a optimalno bi bilo da ih je OVOLIKO! Evo kako će to da reše!

InfoBiz -

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić rekao je da u Srbiji posluje 21 banka, a da je, prema stučnim procenama za veličinu tržišta, optimalan broj oko 15, pa da nisu isključena spajanja.

Vladimir Vasić
Vladimir Vasićfoto: Kurir TV

- U ovom trenutku u Srbiji posluje 21 banka. Prema stručnim procenama, za veličinu našeg tržišta optimalan broj bi bio niži, oko 15 banaka, međutim odluku o tome donose vlasnici i menadžment pojedinih banaka - rekao je Vasić za Betu, povodom spajanja AIK banke i Eurobank Direktne banke.

Dodao je da je procena banaka pre svega tržišna, da li kroz spajanja mogu da optimizuju svoje poslovanje, da povećaju tržišne udele, da kroz spajanje ponude klijentima kvalitetniju i raznovrsniju ponudu.

Vasić je rekao da su to razlozi koji pokreću vlasnike banaka na preuzimanja drugih banaka.

- Iz dosadašnjih iskustava može se zaključiti da se spajanjem AIK banke i Eurobank Direktne banke to i dogodilo, da su korisnici iz reda stanovništva i privrede spajanjima dobili viši kvalitet usluge i nove proizvode koje do tada nisu imali - rekao je Vasić.

Kada se to ima uvidu, kako je rekao, može se proceniti da nova spajanja nisu isključena, da za njih ima tržišnog opravdanja, ali da je odluka isključivo na predstavnicima kapitala pojedinih banaka.

AIK banka je juče potpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju 100 odsto vlasništva Eurobank Direktne banke Srbija.

Završetak transakcije se očekuje tokom 2023. godine, nakon ispunjenja regulatornih uslova i dobijanja potrebnih saglasnosti Narodne banke Srbije i drugih nadležnih regulatornih tela.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track