EKSPLODIRALE CENE PLACEVA! U ovom delu Beograda SKOK VREDNOSTI 10 PUTA! Evo gde je najjeftinija parcela, a ima i jednu PREDNOST!
Foto: RINA

KOMAD ZEMLJE

EKSPLODIRALE CENE PLACEVA! U ovom delu Beograda SKOK VREDNOSTI 10 PUTA! Evo gde je najjeftinija parcela, a ima i jednu PREDNOST!

InfoBiz -

Nakon perioda korone cene placeva u Srbiji na svim lokacijama su skočile. Na onim najtraženijim su porasle, u nekim slučajevima i više od pet puta, dok je u Beogradu, na Ledinama, ar poskupeo i do deset puta, kaže za Kurir Katarina Kuzmanović, head of real estate oglasnika Sasomange.rs.

- Na portalu Sasomange.rs u ponudi su građevinski placevi, poljoprivredno zemljište koje može biti i plac za gradnju, kao i različite vrste poljoprivrednog zemljišta - od njiva, preko voćnjaka, do šuma i ribnjaka. Rasponi cena su zaista veliki, a oni najviše zavise od lokacije, veličine placa, odnosno zemljišta, kao i od njegovog oblika, namene. Cene se kreću od nekoliko stotina evra po aru, pa sve do nekoliko desetina, čak i stotina hiljada evra po aru - kaže Kuzmanovićeva i dodaje:

Katarina Kuzmanović
foto: Privatna arhiva

- Najjeftiniji plac koji je trenutno u ponudi nalazi se u okolini Aleksinca, ima samo tri ara, ali nalazi se odmah uz Bovansko jezero, koje je još uvek neotkriveno, i košta 4.000 evra. Najskuplji placevi se nalaze u prestonici, u glavnim turističkim centrima, kao i u Vojvodini. Najskuplji placevi u prodaji trenutno koštaju od sedam do osam miliona evra, i to građevinski, namenjeni za veće investicione projekte - stambene ili industrijske.

Jedan od njih se nalazi u srcu Beograda, u Ulici Džordža Vašingtona, drugi je na Novom Beogradu, dok se ostali nalaze u obodnim delovima, ali i glavnim industrijskim zonama - u Surčinu, Šimanovcima, Dobanovcima, Jakovu. Placevi po ovim cenama mogu se naći čak i u Pančevu.

placevi
foto: Sasomange

Takođe, placevi koji koštaju po nekoliko miliona evra mogu se pronaći i na Zlatiboru i Kopaoniku, koji su trenutno među najaktivnijim investicionim tržištima na kojem je gradnja u punom jeku.

Savet

Isplativa investicija

Kuzmanovićeva upozorava da je investicija u parče zemlje uvek isplativa.

- Što je atraktivnija i traženija lokacija za plac, ponuda je uglavnom slabija. Na nekim lokacijama kupac, da bi našao pravi plac, mora da čeka mesecima, nekad i više od godinu dana. Ipak, nekretnina nije nešto što se kupuje svaki dan, ukoliko na ovaj način planirate da rešite stambeno pitanje, to je jedna od najvažnijih odluka. Investicija u vaš komad zemlje je svakako uvek isplativa, i to je nešto čime biste mogli da obezbedite i vaše potomke, tako da svakome ko je u mogućnosti savetujem da investira u plac i omogući sebi miran život u prirodi, daleko od gradske vreve.

- Najskuplji placevi na ovim lokacijama sada koštaju između tri i četiri miliona evra. U rangu sa ovim košta i poljoprivredno zemljište u Vojvodini, najatraktivnijije je ono u okolini Novog Sada, pa je jedno od najskupljih trenutno preko 3.000.000 evra - kaže Kuzmanovićeva, dodajući da je zainteresovanost građana za kupovinu placeva i zemljišta u Srbiji konstantna i velika.

placevi
foto: Sasomange

- Vrhunac tražnje je svakako bio tokom korone, ali tada su cene, usled te velike tražnje, tek počele da rastu. Nakon toga smo ušli u talas da je tražnja stalna, a da se broj traženih lokacija povećava i da naši građani kupuju i ono što je do pre nekoliko godina bilo mimo fokusa. Najviše se traži okolina Beograda i Novog Sada - Fruška gora, Avala, Kosmaj, Grocka... Sve ono što je bliže gradu, a opet dovoljno izolovano od gradske buke i u prirodi. Pored ovoga, traže se placevi u blizini turističkih centara - Divčibare, Zlatibor, Srebrno jezero, Perućac, Pavlovačko jezero...

Ko su kupci?

Placevi za gradnju se brzo prodaju

Katarina Kuzmanović objašnjava da su kupci placeva u našoj zemlji veliki i mali investitori, ali i građani željni mirnog života.

- Investitori su u konstantnoj potrazi za slobodnim mestom za gradnju, a kad se takav neki plac i pojavi, proda se vrlo brzo, čak i po veoma visokoj ceni. Obični građani željni mirnijeg života ili oni koji žele život u kući ili veću porodicu pa im život u stanu ne odgovara uglavnom gledaju rubne delove grada za kupovinu placa. Neke od traženih lokacija su Grocka, Vinča, podavalski deo, sa druge strane mosta Surčin, Jakovo - navodi Kuzmanovićeva.

Kuzmanovićeva ističe i da polako počinje tražnja za nekim manje popularnim i još uvek neotkrivenim mestima.

placevi
foto: Sasomange

- Ono što je postalo popularno poslednje dve godine su i luks naselja zatvorenog tipa s kućama, gde kupac, umesto da kupi plac i sam zida, dobije ključ u ruke i kompletno održavanje svog poseda. Beograd važi za najskuplje tržište kad su cene placeva u pitanju. Razlog tome je svakako velika potražnja, ali i nedostatak slobodnog građevinskog zemljišta.

Kupovina iz fotelje

Prednosti kupovine placa preko oglasa

Kuzmanovićeva kaže da je građanima uvek lakša kupovina iz fotelje.

- S obzirom na čestu razuđenost ponude placeva ili na želje kupca koje se mogu odnositi na više lokacija, svakako je prvi korak pregled oglasa. Na taj način kupac najpre može "osetiti" ponudu, da li je realno procenio svoje finansijske mogućnosti i da li na željenoj lokaciji može kupiti ono što hoće. Na taj način će sebi uštedeti puno vremena.

Na sajtu Sasomange može pogledati sveobuhvatnu ponudu placeva na tržištu, slike, lokaciju na mapi, kao i osnovne podatke, cenu, a tek kad se čuje sa prodavcem i suzi izbor, kupac treba da ode i pogleda nekretninu na licu mesta.

Cene su u poslednjih nekoliko godina svuda u prestonici porasle višestruko, na nekim lokacijama i do deset puta, kao što je, recimo, slučaj s Ledinama. U Beogradu teško da ćete naći ar za manje od 2.000 evra a da su za njega papiri čisti, da je uknjižen, da je dozvoljena gradnja, da su priključci za vodu, struju i gas blizu placa. Generalno, stanje u Beogradu je prilično nesređeno papirološki i kupac mora dobro da pazi šta kupuje - upozorava Kuzmanovićeva.

Ipak, najjeftiniji placevi su u najruralnijim delovima, gde ne postoji infrastruktura, dalje od gradova i turističkih centara.

BROJKA

  • 6.500 oglasa ima na oglasniku Sasomange za placeve širom Srbije

- Jug Srbije je znatno jeftiniji u odnosu na Vojvodinu i centralni deo. Ovde se cene kreću od svega nekoliko stotina evra po aru pa naviše. Ipak, u poslednjih godinu dana postoji stagnacija u potražnji i kupovini, ali to dolazi nakon ogromnog skoka u potražnji tokom korone, kad se prodalo gotovo sve što je bilo u ponudi - ističe naša sagovornica.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track