"PROMENE SU BOLNE, ALI CENE NISU POKRIVALE TROŠKOVE" Ministarka Đedović: Država neće subvencionisati sve, VEĆ SAMO NAJUGROŽENIJE
Foto: Nenad Kostić

re-set summit

"PROMENE SU BOLNE, ALI CENE NISU POKRIVALE TROŠKOVE" Ministarka Đedović: Država neće subvencionisati sve, VEĆ SAMO NAJUGROŽENIJE

InfoBiz -

Ministarka za rudarstvo i energetiku u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović kaže da je porast cena energenata za građanstvo i privredu neminovan, ali da će država drugim merama učiniti sve da pomogne najugroženijima.

Ministarka Dubravka Đedović je na konferenciji RE-SET SUMMIT 2023 u organizaciji Adria Media Group u Beogradu, između ostalog, govorila i na temu najavljenih poskupljenja.

- Kada su u pitanju cene električne energije mi smo svesni da je zaista dugo vremena cena bila na nivou koji nije mogao da pokrije troškove i to je prouzrokovalo određene probleme u energetskom sistemu, ali i radu naših javnih preduzeća - rekla je Đedović i obrazložila najavljene odluke:

- To moramo da menjamo i počeli smo da menjamo, povećavamo plate i penzije uprkos inflaciji. Cene električne energije moraju i za građane i za privredu da rastu. To su svakako bolne promene, ali država treba da subvencioniše najugroženije, a ne sve, jer subvencionisati sve je neodrživo.

Đedović je pojasnila koje su to najugroženije grupe kojima će država pomoći kroz subvencije.

02:10

PROMENE SU BOLNE, ALI CENE NISU POKRIVALE TROŠKOVE Ministarka Đedović: Država neće subvencionisati sve, VEĆ SAMO NAJUGROŽENIJE

- Najogroženiji su oni koji zaista jesu energetski ugroženi kupci i za koje smo izdvojili tri puta više sredstava u budžetu ove godine i čiji broj će se povećati 3 i po puta. Da povećamo na 190.000 i da za tu svrhu imamo 4 milijarde dinara. Tražimo balans da država pomogne onima kojima to zaista treba, a da opet ima održive cene na tržištu za građane i za privredu koje mogu da omoguće funkcionisanje našeg sistema - zaključila.ministarka Đedović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track