NOVI KREDIT SRBIJI: Svetska banka odobrila zajam od 30 miliona dolara, za podršku i razvoj tržišta kapitala
Foto: Profimedia

EKONOMIJA

NOVI KREDIT SRBIJI: Svetska banka odobrila zajam od 30 miliona dolara, za podršku i razvoj tržišta kapitala

InfoBiz -

Odbor izvršnih direktora Svetske banke danas je odobrio zajam u iznosu od 27,7 miliona evra, odnosno 30 miliona dolara, za podršku Srbiji u njenim nastojanjima da produbi i dodatno razvije svoje tržište kapitala kroz Projekat "Podsticanje dugoročnog finansiranja kroz razvoj tržišta kapitala", saopštila je beogradska kancelarija Svetske banke.

Diversifikovani izvori i instrumenti finansiranja, zajedno sa produbljenim finansijskim sektorom, od presudnog su značaja za dugoročni, održiv privredni rast Srbije, rekao je direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

Tim zajmom pomoći će se Vladi Srbije da realizuje svoju Strategiju za razvoj tržišta kapitala kroz jačanje relevantnih institucija tržišta kapitala i podsticanje pravnih lica da emituju obveznice, uključujući i zelene i tematske obveznice, izjavio je Pontara.

Funkcionalna tržišta kapitala omogućavaju da se izvori finansiranja diversifikuju tako da privreda ne zavisi samo od bankarskog sektora, što posredno jača ekonomsku otpornost tokom fluktuacija kreditnih ciklusa.

Pored toga, korporativne obveznice mogu postati privlačan alternativni izvor dugoročnog finansiranja za ostvarivanje ciljeva zelene tranzicije u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track