POMERA SE STAROSNA GRANICA ZA STAMBENE KREDITE!? Mnogima će ovo olakšati život, ali ako ZAKASNITE, smatrajte da su vas OTPISALI!
Foto: Beta Amir Hamzagic

POMERA SE STAROSNA GRANICA ZA STAMBENE KREDITE!? Mnogima će ovo olakšati život, ali ako ZAKASNITE, smatrajte da su vas OTPISALI!

InfoBiz -

Odlučili ste da napokon rešite stambeno pitanje, pronašli nekretninu na savršenoj lokaciji, zadovoljni ste veličinom i rasporedom prostorija u datoj kući ili stanu, ali tek kad nađemo ono što nam odgovara dolazimo do glavnog problema - visoke cene.

Kupovina nekretnine bez stambenog kredita danas je gotovo nemoguća, a kako do kredita i koji su uslovi za njegovo dobijanje, otkrivamo vam u kratkom vodiču:

Provera kreditne sposobnosti

Bez obzira za koju banku se odlučite, prva stavka koju će službenici ispitati jeste vaša finansijska sposobnost da redovno izmirujete mesečne obaveze nakon odobrenja kredita, tačnije da banci plaćate glavnicu i pripadajuću kamatu svakog meseca.

Prilikom ocenjivanja kreditne sposobnosti u obzir se uzimaju mesečna primanja potencijalnog korisnika kredita, a takođe, gleda se zaduženost po kreditnoj kartici, dozvoljen minus, kao i to da li budući dužnik ima možda još neki kredit koji mu se odbija od mesečne zarade, prenosi Sasomange.

Dinari, Novčanice, Dinar, 2000 dinara
foto: Shutterstock

Zaposlenje

Još jedan od glavnih faktora za podnošenje zahteva za obradu kredita jeste da sa poslodavcem imate sklopljen ugovor na neodređeno vreme i da u istoj firmi radite određeni vremenski period (tri ili više meseci, u zavisnosti od toga kakva je politika banke).

Učešće

Kako bi se podigao stambeni kredit, kupac nekretnine mora da izdvoji određenu sumu novca za učešće koje u većini banaka danas iznosi 20 odsto od ugovorene kupoprodajne vrednosti nekretnine. Tako na primer, u slučaju da uzimate kredit u vrednosti od 80.000 evra, a obavezno učešće iznosi 20 odsto, to praktično znači da banka plaća prodavcu nekretnine iznos od 64.000 evra, dok mu vi dajete preostalih 16.000 evra.

klijent, banka
foto: Shutterstock

Starosno ograničenje

Minimalna starost za podizanje stambenog kredita je navršenih 20 godina života, dok prilikom otplate poslednje rate kredita, dužnik može imati najviše 70 godina. Međutim, ova granica ne važi za sve banke.

Pojedine banke su gornju starosnu granicu pomerile na 75 godina, a postoji mogućnost da se u narednom periodu ona pomeri i na čak 80 godina.

Šta da uradite kako biste poboljšali kreditnu sliku?

Imajući u vidu da banka dosta pažnje usmerava na vašu kreditnu istoriju, znajte da nju možete da poboljšate ukoliko redovno izmirujete sve prispele obaveze prema banci. Nekorektna ili neredovna komunikacija sa bankom pogoršava kreditnu sliku, a sva se kašnjenja prijavljuju kreditnom registru i tako utiču na vašu buduću kreditnu sposobnost. Bitan faktor je i dužina poslovnog odnosa sa bankom, odnosno urednost i dužina poslovanja sa bankom predstavlja značajan faktor prilikom donešenja odluka o kreditnoj sposobnosti klijenta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track