LANČANA REAKCIJA! POSLE AMERIKE, I ŠVAJCARSKE BANKE U KRIZI! Stručnjaci za Kurir TV: Ovo je sledeći niz koraka za SPAS EKONOMIJE
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv

LANČANA REAKCIJA! POSLE AMERIKE, I ŠVAJCARSKE BANKE U KRIZI! Stručnjaci za Kurir TV: Ovo je sledeći niz koraka za SPAS EKONOMIJE

InfoBiz -

Banka UBS potvrdila je da će preuzeti Kredi Svis u pokušaju da izbegne previranja koja potresaju tržište u globalnom bankarstvu, saopštile su švajcarske vlasti.

Švajcarski finansijski gigant, "UBS", kupio je "Kredi Svis" banku, svog najvećeg rivala koji je zapao u poteškoće.

Cene deonica "Kredi Svis" banke su u strmoglavom padu danima, nakon što je uprava objavila "materijalne slabosti" u svom finansijskom izveštavanju. Švajcarska nacionalna banka je odobrila pozajmicu od 50,2 milijardi evra, ali izgleda da ona neće biti dovoljna da spase jednu od najvažnijih banaka sveta.

sef, banka, sef u banci
foto: Shutterstock

Regulatorna tela su se uključila kako bi prodaja bila okončana do otvaranja tržišta u ponedeljak, jer postoji zabrinutost da će deonice "Kredi Svis" nastaviti da padaju.

Opšta "rasprodaja" je usledila među deoničarima i postoji strah od veće finansijske krize. U subotu uveče održan je hitan sastanak švajcarske vlade, ali još uvek nije objavljeno saopštenje.

Gosti jutarnjeg programa koji su razmatrali temu ekonomije su prof. dr Mihajlo Rabrenović stručnjak za strateški menadžment i Stojan Stevanović, Predsednik udruženja Srpskih privrednika Švajcarske.

Stručnjak je prvo rekao da je ovo i te kako turbulentno vreme za finansije, pa je kao razlog naveo to da je politika iznad ekonomije.

- Svi događaji i informacije koje nam pristižu iz ekonomiije na globalnom nivou govore nam u prilog tome da je ovo jedno turbulentno i teško vreme. Jedan od razloga je to što je politika iznad ekonomije. Ovo pokazuje da nije nađen adekvatan model za tržište hartija od vrednosti za kontrolu banaka, kako bi se uvidelo šta rade i postižu. Najnovije vesti pokazuju da su bankarske akcije oslabile čak i u Hong Kongu za tri procenata zbog svih dešavanja - rekao je Rabrenović.

00:47

DRŽAVA ĆE IZVRŠITI PRITISAK KAKO BI SPASILA KREDI SVIS OD KRAHA?! Stručnjaci o turbulentnom periodu: Politika je iznad ekonomije

Potom je Stojanović spomenuo ljude koji su najviše pogođeni, ali čvrsto veruje da će se problem rešiti, odnosno da će država pritisnuti UBS da otkupi Kredi Svis.

- Čak i država ima svoju ulogu i pritisak na UBS da kupi Kredi Svis iz razloga što se Kredi Svis mora spasiti zbog časti. Imam svoja dva hotela i naravno da me interesuje i UBS i Kredi Svis banka, bez obzira što nisam njihov klijent. Ovo posebno pogađa ljude koji su pod kreditima, a dobro znate da se u Švajcarskoj ne isplati da nešto isplatite, odnosno svi imamo svoje kredite. UBS će da kupi, država stoji iza toga, Švajcarska je poznata po bankama i ne bi dozvolila da bankrotira banka poput Kredi Svisa, kao što su bile turbulencije pre 20 godina UBS banke, pa je država uskočila i pomogla - tvrdi Stojanović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track