IMA LI KRAJA NEVEROVATNIM CENAMA NA RAFOVIMA? Gavrilović: Trgovci se ponašaju po OVOM OBRASCU, evo šta potrošači moraju da urade
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

KURIR TV

IMA LI KRAJA NEVEROVATNIM CENAMA NA RAFOVIMA? Gavrilović: Trgovci se ponašaju po OVOM OBRASCU, evo šta potrošači moraju da urade

InfoBiz -

Sa prvim danima proleća na pijace stiže sveže voće i povrće. Ipak, mnogi su pre desetak dana ostali zatečeni cenama pojedinih proizvoda, a samo je kilogram crnog luka koštao 150 dinara pa čak i više u pojedninim radnjama.

Možda zvuči banalno, ali svakodnevno na društvenim mrežama vidimo nove, uglavnom više cene proizvoda, pa nije ni čudo kada pakovanje toalet papira košta i preko 1.500 dinara.

Ipak da nije sve tako crno govori i podatak da je euribor, koji mnogima određuje visinu kredita, poslednjih dana posle duže vremena beležio blagi pad.

inflacija, supermarket, cene, Velika Britanija, prodavnica
foto: EPA /Andy Rain

O ovom temama, ali i njihovom eventualnom epilogu govorio je gost "Pulsa Srbije" Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva.

Gavrilović je potvrdio da će veće rate kredita u narednom periodu biti izvesne:

- Prateći logiku dosadašnjeg kretanja vrednosti euribora, zaključujemo da on poraste kada Centralna evropska banka poveća referentnu kamatnu stopu. To se desilo prošle nedelje, pa se očekuje da euribor ode bar preko 3.5, trenutno je negde oko tri, pre par dana je bio na 3.4, pa je potom pao na nešto ispod tri - započeo je Gavrilović

00:58

Gavrilović ŠOKIRAO zaključkom o finansijama: Ovom logikom posluju!

Potom se osvrno na to da pri kupovini moramo obazrivo da kalkulišemo i jurimo akcije, kada kupujemo na pijaci, samoposluzi...

- Svuda moramo da gledamo na akcije, to je poslednjih dve godine postala filozofija potrošača u Srbiji. Očigledno je da ne postoji nikakvo pravilo, a sve nas može iznenaditi. Možda je logika prodavca na pijaci da će podizati cene sve dok narod kupuje. Ako proda sve povrće po određenoj ceni, nekako je prva logika da će cene da rastu sve dok se kupuje.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track