HER ŽIKA, GROF OD MILUTOVAC, PROSLAVIO JE TO SELO KOD TRSTENIKA: A onda su Stošići započeli neobični biznis! Zarada je top
Foto: RTS Printscreen

zarađuju dobro, izvoze u francusku, holandiju, kuvajt...

HER ŽIKA, GROF OD MILUTOVAC, PROSLAVIO JE TO SELO KOD TRSTENIKA: A onda su Stošići započeli neobični biznis! Zarada je top

InfoBiz -

Rade u hali, rade u njivi, od 7 ujutru do 5 popodne, ali kažu da se isplati! Ova ideja omogućila im da u našoj zemlji žive po zapadnim standardima

TRSTENIK - Selo Milutovac u Trsteničkoj opštini poznato je po kalemarskoj proizvodnji. Većina od 500 domaćinstava proizvodi voćne sadnice i lozne kalemove, a od pre dve decenije i uzgojem ruža.

Porodica Stošić prednjači u ovom poslu. Godišnje, Stošići izvezu 120.000 sadnica ruža, što je 60 odsto njihove ukupne proizvodnje.

"Od ove godine smo krenuli Francusku prvi put. I Kuvajt je krenuo od Nove godine. Njima se rade neke mirisne note, stablašice, ukrštanjem 3 različite sorte. Ove godine već su rezervisali 10.000 stablašica za njih”, navodi Dragan Stošić, iz Milutovca za RTS.

ruža, ruže, Stošići, Milutovac, Trstenik, selo Milutovac, ruže sa mirisom limuna, biznis
foto: RTS Printscreen

Dodaje da ima ruže sa mirisom limuna, jabuke: “Ima sada najnovija vrsta Lena. Ona se koristi za eterična ulja, tako da najviše ta sorta ide za Holandiju”, kaže Dragan.

Stošići su počeli skromno, pre 20 godina, sa 5.000 sadnica. Mesto na kome je nekada bio vinograd, na Milutovačkoj smonici, pokazalo se idealnim za uzgoj ruža.

ruže, polje ruža, cvece
foto: Shutterstock/Anita Ben

"Dovoljno je ovako kada se stavi podloga, da se polije, baci đubre i onda padne neka kišica da pripomogne. I ja se sećam, baš jednom, kada su dolazili Holanđani. Oni ne mogu da veruju da se ruža ne poliva preko cele godine", ističe Aleksandar Ognjanović, kalemar iz Milutovca.

Već godinama, jedini u Srbiji, po licenci, proizvode sadnice ruža za jednu od vodećih holandskih firmi. "Ovo je porodični posao, nas pet iz kuće trenutno radi i planiram da se bavim time i u budućnosti", kaže Stefan Stošić.

Iako je ovo porodični posao, Stošići, tokom sezone angažuju i desetak najiskusnijih kalemara u selu.

"Sezona je najveća, od oktobra sada do aprila meseca. Znači, radi se u hali, radi se na njivi, radi se sve. Moramo da se angažujemo maksimalno, od 7 sati ujutru 5 popodne", objašnjava Ljubodrag Jugović, kalemar iz Milutovca.

Uz velika ulaganja, pod otvorenim nebom, nije lako poslovati, ali se trud isplati. Stošićima je kraljica cveća omogućila da i u našoj zemlji žive po zapadnim standardima.

Kurir.rs/RTS/Dragoslav Gogić i Vladan Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja