Najnovije vesti

KRKOBABIĆ SA AMBASADOROM INDIJE: Iskustva pete vodeće ekonomije u svetu biće dragocena za Srbiju (FOTO)
Foto: Milan Obradović

partnerstvo

KRKOBABIĆ SA AMBASADOROM INDIJE: Iskustva pete vodeće ekonomije u svetu biće dragocena za Srbiju (FOTO)

Biznis

Principijelna i snažna podrška koju nam pruža u međunarodnim odnosima prijateljska Indija je i osnov za rešavanje praktičnih pitanja vezanih za ravnomerni regionalni razvoj - za odnos urbanog i ruralnog. Iskustva pete vodeće ekonomije u svetu, koja predstavlja potkontinent sa prepoznatljivim obeležjima urbanog i ruralnog u svim aspektima života i rada građana, biće nam dragocena, izjavio je danas u Palati Srbije ministar za brigu o selu Milan Krkobabić nakon sastanka sa ambasadorom Indije u Srbiji Sandživom Kohlijem.

Teme sastanka bile su regionalni i ruralni razvoj i iskustva dveju zemalja u programima za unapređenje uslova života i rada seoskog stanovništva.

Milan Krkobabić, Ministarstvo za brigu o selu
foto: Milan Obradović

Kohli je zahvalio Krkobabiću na gostoprimstvu istakavši da prijateljstvo naših dveju zemalja seže daleko u istoriju još iz vremena Pokreta nesvrstanih.

Ambasador je izjavio da više od 50 posto ukupnog indijskog stanovništva živi u ruralnim predelima, što iznosi skoro 700 miliona stanovnika, te da je za rešavanje svih infrastrukturnih, socioekonomskih, zdravstvenih i drugih problema bilo neophodno primeniti holistički pristup decentralizovanog planiranja, jer ljudi koji žive na određenom terenu najbolje znaju načine za njihovo prevazilaženje.

- Šeme delovanja koje smo primenili omogućavaju da svaki radno sposobni stanovnik u nekom selu bude zaposlen najmanje 100 dana godišnje - pojasnio je Kohli.

Milan Krkobabić, Ministarstvo za brigu o selu
foto: Milan Obradović

Zadrugarstvo kao model organizovanja individualnih proizvođača pokazao se značajnim u iskustvima i Srbije i Indije. Ministar Krkobabić ukazao je na uspeh poznatog programa bespovratne pomoći zadrugama koji je vratio udruživanje u Srbiju, a ambasador Kohli je istakao da u Indiji posluje čak ukupno 770.000 zadruga, uključujući oko 70.000 zadružnih mlekara, a da i druge, najveće privredne grane Indije, počivaju na zadrugama.

Sagovornici su istakli kao važnu temu i mobilnost seoskog stanovništva obezbeđivanjem adekvatnih vidova prevoza, pre svega državnom inicijativom, ali i javno-privatnim partnerstvom.

1 / 4 Foto: Milan Obradović

Tema sastanka bila je i važna uloga žena u društvu, a naročito u selima. Indijska strana prenela je da državna izdvajanja u Indiji za rešavanje stambenog pitanja idu na bankovni račun upravo žena, a ministar Krkobabić je istakao svoju inicijativu za uvođenje socijalne-garantovane penzije za sve stanovnike starije od 65 godina koji nemaju penziju ni druga primanja, a kojih je najviše žena u selima, prema procenama čak 85 posto, a kojima je zaista neophodno obezbediti sopstveni vid prihoda.

Sastanku su prisustovali i drugi sekretar Ambasade Indije u Srbiji Radžeš Kumar Pipal, sekretar Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović i pomoćnik ministra Tijana Nešić.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja