KO ZASADI OVO POVRĆE IZ AMERIKE MOŽE DOBRO DA SE OBOGATI: Zarada ide i do 10.000 evra po hektaru! Ima ga sve više u Srbiji
Foto: Efcka / Alamy / Profimedia, Shutterstock

ZARADA

KO ZASADI OVO POVRĆE IZ AMERIKE MOŽE DOBRO DA SE OBOGATI: Zarada ide i do 10.000 evra po hektaru! Ima ga sve više u Srbiji

InfoBiz -

Batat iliti slatki krompir je višegodišnja tropska biljka iz familije slakova. Iako su po nazivu slični ova namirnica nema nikakve veze sa krompirom, samo podseća na krompir i može biti beli, ljubičasti i narandžasti.

Iako batat potiče iz Srednje i Južne Amerike rasprostranjen je i na ostalim kontinentima. Analiza stručnjaka sa poljoprivrednih fakulteta od pre nekoliko godina pokazala je da bi proizvodnja batata, koja je uglavnom rezervisana za tropske krajeve bila isplativa i na Balkanu odnosno i u Srbiji gde je sve zastupljeniji.

S obzirom na to da ova biljka nije bila naširoko poznata u našoj zemlji oni koji su se među prvima upustili u uzgajanje tvrde da od ove biljke može da se zaradi i do 10.000 evra po hektaru.

Velika ulaganja

Do 8.000 evra

Treba naglasiti i da su ulaganja ovde ogromna. Za početak ovog biznisa biće vam potrebno od 6.000 do 8.000 evra, pišu mediji!

Cena ovog slatkog krompira u prodavnicama i većim marketima ide i do 330 dinara po kilogramu, a uzgajivači navode da je u našoj zemlji najpopularniji narandžasti batat.

batat
foto: RTS Printscreen

Sušni dani su u našim krajevima sve veći tokom letnjih meseci, a to batatu ide u prilog. Sadnja počinje tokom juna, a stručnjaci navode da može da izdrži i do 50 stepeni Celzijusovih, dok mu s druge strane ledeni dani ne prijaju.

Slatki krompir je popularan jer je otporan na štetočine, te se sredstva za njegovu zaštitu gotovo i ne koriste.

Stručnjaci su nedavno objasnili i da se batat vadi kada koren dostigne više od 150 grama, a ta težina se može očekivati do četiri meseca nakon sadnje. Vadi se od avgusta do oktobra, a znak zrelosti je beli sok koji curi iz biljke.

Mediji pišu da jedna biljka daje do tri kilograma korena i da u komercijalnoj proizvodnji prinos može biti od 20 do 50 tona po hektaru. Berba listova batata, koji su takođe jestivi, moguća je i nekoliko puta godišnje.

Kurir.rs/ Bolja zemlja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track