PUCA BALON NA TRŽIŠTU NEKRETNINA? Ovo je godina stabilizacije, PAD CENA vidljiv u sve više zemalja, to može biti SIGNAL ZA SRBIJU
Foto: Privatna arhiva

smirivanje posle buma

PUCA BALON NA TRŽIŠTU NEKRETNINA? Ovo je godina stabilizacije, PAD CENA vidljiv u sve više zemalja, to može biti SIGNAL ZA SRBIJU

InfoBiz -

Tržište nekretnina je tokom postpandemijskog perioda, a naročito od početka ukrajinske krize, doživelo pravi bum. Cene energenata, rastuća inflacija, a samim tim i kamatnih stopa, podigle su vrednosti nekretnina na rekordne nivoe u celom svetu. Iako su mnogi mislili da tome kraja nema, smirivanje ipak dolazi. Odjeknula je vest da se to očekuje najpre u SAD-u, što je najavila američka ministarka finansija Denet Jelen, a potom i u nekim zemljama Evrope. Nesumnjivo je da će se to preneti na tržište u Srbiji i regionu, samo ostaje da vidimo na koji način.

Država sa jednom od najjačih ekonomija u svetu - Nemačka - takođe se suočila sa enormnim rastom cena nekretnina, iako je imala dosta stabilno tržište. Međutim, prema poslednjim podacima, došlo je do pada cena za 3,6 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2021. godine.

Ovo je prvi pad cena stambenih nekretnina iz istog kvartala prethodne godine koji je zabeležen od 4. kvartala 2010. godine (0,5 odsto manje u odnosu na 4. kvartal 2009. godine), prema podacima Federalnog zavoda za statistiku (Destatis). U odnosu na prethodni, treći, kvartal 2022. godine, pad cena nekretnina je još snažniji i iznosi okruglo 5 odsto.Ipak, bez obzira na ovakav nedavni pad, gledajući godišnji prosek, cene stambene imovine, tokom cele 2022. godina bile su veće za 5,3 odsto u odnosu na 2021.

Najveći pad cena u Švedskoj

Kako najnovija statistika beleži, još veći pad cena stanova, porodičnih i dvoporodičnih kuća nego u 4. kvartalu 2022. godine poslednji put je zabeležen u 1. kvartalu 2007. godine (3,8 odsto manje u odnosu na 1. kvartal 2006. godine). Dominantno načelo na "real estate" tržištu jeste potražnja. Pad nabavnih cena je stoga verovatno posledica niže tražnje, koja je rezultat viših troškova finansiranja i kontinuirane visoke stope inflacije.

Od početka 2023. pojeftinile su više porodične kuće nego stanovi, kaka u ruralnim, tako i u gradskim područijima. U Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu, Frankfurtu, Štutgartu i Diseldorfu kuće za jednu ili dve porodice su pojeftinile u proseku 2,9 odsto, a stanovi 1,6 odsto.

Iako manje od nemačkog, švedsko tržište nekretnina je procentualno doživelo najveće survavanje cena od početka 2023. godine. U pitanju je brojka od 12 odsto za kuće, a bojazan agenata je da će ona preći i 20 odsto. Ni Francuska nije pošteđena, te je u ovoj evropskoj državi zabeležen pad cena od 3 odsto i to u polovini najvećih gradova.

Efekti Bregzita se još uvek nisu slegli u Velikoj Britaniji, a oni se svakako osećaju i na tržištu nekretnina ove ostrvske monarhije. Kirije jesu porasle, ali prosečna cena kuće spustila se za 2,3 odsto tokom februara, što je najbrža stopa u poslednjih 14 godina.

Optimistične prognoze iz SAD

Mogli bismo reći da optimizam o konačnom smirivanju cena stanova i kuća dolazi upravo iz Amerike. Naime, za to je u velikoj meri zaslužna Dženet Jelen, američka ministarka finansija, koja je nedvosmisleno najavila da će cene nekretnina padatii u narednih 6 meseci.

- Cene nekretnina za iznajmljivanje pašće u narednih šest meseci, što bi takođe doprinelo generalnom poboljšanju situacija, kazala je američka ministarka finansija - istakla je Jelen. Dodala je da će tome doprineti napredak u obuzdavanju inflacije.

Ključan podatak je da se očekuje prvi pad prosečne cene na godišnjem nivou nakon 131 uzastopnog meseca rasta.

Srednja cena stana ili kuće prodate u februaru pala je za 0,2 odsto u odnosu na februar prošle godine i sada iznosi 363.000 dolara, što je prvi međugodišnji pad cena od februara 2012. godine.

Srbija posle talasa Rusa i Ukrajinaca

Tržište nekretnina je imalo dinamičan period ne samo zbog svetske krize i inflacije, već i zbog dolaska stranih državljanja iz Ruske federacije i Ukrajine. Većina njih je bila podstaknuta ratnim dešavanjima i mobilizacijom, te su se sklanjali samo na nekoliko meseci i pritom nisu pitali za cenu zakupa.

Mnogo je bilo i onih koji su osnovali biznis i odlučili da nastave život u našoj zemlji, odlučujući se za kupovinu nekretnine. Potražnja je bila velika i stoga i cene.

Međutim, od 2023. godine to se ipak menja jer su kirije otišle toliko, da ni njma više nisu bile prijemčive. Agenti su saglasni da je, iako neće možda odmah doći do drastičnog pada cena, ovo godina je svakako godina stabilizacije na tržištu nekretnina.

Sa druge strane, u nekim zemljama regiona - Crnoj Gori i Hrvatskoj, cene nepokretnosti i dalje rastu rekordnom brzinom, pogotovo za stanove i kuće na primorju.

Kurir.rs/Destatis/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track