UZBUNA U EVROPI, EURIBOR NA CRNOJ GRANICI: Šta to znači za sve koji su kredite za stan vezali za evro
Ilustracija, Foto: Shutterstock

OBISTINJUJU SE CRNE SLUTNJE

UZBUNA U EVROPI, EURIBOR NA CRNOJ GRANICI: Šta to znači za sve koji su kredite za stan vezali za evro

InfoBiz -

Stručnjaci su podeljenog mišljenja, jedni smatraju da će euribor ostati na nivou od 3 odsto, a drugi imaju mnogo mračnije prognoze

BEOGRAD - Euribor, kamata za koju su vezani svi krediti u evrima, dostigla je "crnu granicu" od 3 odsto.

Upravo se od te stope i granice najviše strahuje, jer se pokazala kao najkritičnija za vreme svetske ekonomske krize 2008. godine.

Kako javlja Nova, stručnjaci su podeljenog mišljenja, jedni smatraju da će euribor ostati na nivou od 3 odsto, a drugi imaju mnogo mračnije prognoze i očekuju rast ove kamatne stope. U jednom su, ipak, složni, vrednost euribora sigurno još neće početi da pada.

Šanse da on prestigne istorijski maksimum i dođe na nivo od više od pet odsto nisu realne, barem tako smatraju stručnjaci, ali nemaju ni pretrerano lepe vesti za dužnike.

Euribor je tokom 2008. godine dostigao ono što stručnjaci nazivaju „srednjom vrednošću“ – tri odsto. Na tom nivou se zadržao najduže, a istorija bi mogla da se ponovi. Ako se obistine projekcije stručnjaka – ništa od nižih rata kredita u ovoj godini.

"Tokom cele godine vrednost euribora će biti oko trojke, definitivno neće padati“, kaže profesor Beogradske bankarske akademije dr Zoran Grubišić.

Prema njegovom mišljenju, vrednost ove kamate može samo da raste, ali ni to neće biti veliki i nagli skokovi.

S druge strane, profesor Ekonomskog fakulteta dr Ljubodrag Savić smatra da ovo nije kraj rasta euribora, a samim tim ni rata kredita.

On za objašanjava da su ekonomske i političke okolnosti u svetu sve gore i upozorava da se čitav svet nalazi na početku „ekonomskog rata“.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track