CENE STANOVA U HRVATSKOJ RASLE NAJVIŠE U EU: Kvadrat u Splitu jeftiniji nego na Vračaru
Foto: Shutterstock

nekretnine

CENE STANOVA U HRVATSKOJ RASLE NAJVIŠE U EU: Kvadrat u Splitu jeftiniji nego na Vračaru

InfoBiz -

Da ni naši susedi nisu imuni na rast cena nekretnina najbolje pokazuje primer Hrvatske, koja je u prošloj godini oborila rekord u poređenju sa drugim zemljama Evropske unije. Poslednji podaci Eurostata pokazuju da su cene kuća i stanova koje su u poslednjem tromesečju prošle godine kupila privatna lica u ovoj zemlji skočio za 17,3 odsto, što je najviše u EU.

Osim u Zagrebu, izuzetno velika potražnja za stanovima koji se prodaju bila je i u Rijeci, Splitu, Puli, Osijeku i Zadru. U najtraženijim gradovima prosečne cene kvadrata koje traže prodavci kreću se već od oko 1.500 evra u Osijeku, pa sve do 3.800 eura u Splitu. U poređenju sa Beogradom, gde se za 1.500 može pazariti jedino na periferiji, dok, recimo, o kupovini stana na Vračaru, Savskom Vencu ili Novom Beogradu ne treba ni razmišljati bez najmanje 2.500 do čak 6.000 evra ppo kvadratu.

S druge strane, u Evropi već uveliko vlada silazni trend, odnosno stopa rasta spustila se sa 7,3 odsto u trećem kvartalu na 3,6 procenata u poslednja tri meseca.

Osim u Hrvatskoj, po dvocifrenoj stopi cene su nastavile da rastu u još sedam zemalja, najviše u Estoniji (16,9%) i Mađarskoj (16,5%), ali u četiri istovremeno beleže pad, pa su tako u Danskoj bile 6,5 odsto niže nego u istom periodu 2021, u Švedskoj 3,7, u Nemačkoj 3,6, a u Finskoj 2,3 odsto.

Podaci pokazuju, da su najviše poskupeli kvadrati u Zagrebu i to za gotovo 18 procenata, na Jadranu 12,3, dok su u ostalim gradovima zabeležile skok od 15,3 odsto.

Hrvatska, more, hrvatsko primorje
foto: Youtube Printscreen

U mnogim razvijenim zemljama iznosi koje treba izdvojiti za kvadrate su već niži, a taj proces je, prema pisanju britanskog Ekonomista, ipak daleko od završetka. Od SAD do Novog Zelanda prodaja stanova drastično pada jer centralne banke zaoštravaju monetarnu politiku.

Cene su već niže za 14 odsto u Švedskoj i Novom Zelandu, u Australiji devet procenata, a Goldman Sachs predviđa da će dostići pad od 19 odsto u Novom Zelandu, 17 u Švedskoj i 15 u Australiji. U SAD se očekuju niže cene za 10 procenata u odnosu na rekordni nivo pri čemu je pet odsto već ostvareno, a ciklus nije završen ni u Britaniji, gde su cene niže za pet, a u Francuskoj se najavljuje pad od četiri odsto... Veće kamatne stope uveliko bi mogle da otežaju finansijsku situaciju mnogima koji imaju promenjive kreditne uslove, ali i smanjiti interes za kupovinu kuća i stanova u čitavoj Evropi.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track