DA LI JE SADA DOBRO VREME ZA UZIMANJE KREDITA? Ponovo povećana referentna kamatna stopa, evo šta to znači za građane
Foto: Shutterstock

DA LI JE SADA DOBRO VREME ZA UZIMANJE KREDITA? Ponovo povećana referentna kamatna stopa, evo šta to znači za građane

InfoBiz -

Izvršni odbor odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6 odsto.

Povećana je i stopa na depozitne olakšice – na 4,75%, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7,25%.

Pri donošenju ovakve odluke Izvršni odbor je procenio da je potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova kako ne bi došlo do rasta inflacionih očekivanja i kako bi se osiguralo da se inflacija nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u horizontu projekcije, navodi se u saopštenju.

Narodna banka Srbije
foto: Stefan Jokić

Ovo je 13. povećanje referentne kamate od aprila prošle godine, kada je prvi put povećana za 0,50 odsto sa 1 na 1,50 odsto. U istom iznosu je NBS povećala kamatu i u maju i junu, dok se Izvršni odbor u julu i avgustu odlučio na povećanje od po 0,25 procenata, a potom u septembru za još 0,50 odsto. Usledilo je povećanje u istom iznosu i tri naredna meseca, dok su se u NBS u januaru, februaru i martu odlučili da uspore tempo podizanja referentne kamate i uvećaju je za 0,25 odsto.

Kako će se to odraziti na građane? Da li je pravo vreme za uzimanje kredita? Zbog čega cena zlata vrtoglavo skače?

Dejan Gavrilović
Dejan Gavrilovićfoto: Kurir tv

"Ovo znači kao i prethodnih 12 puta da će se građanima krediti povećati. Verovatno će poskupeti i novi krediti", rekao je Dejan Gavrilović iz Udruženja građana Efektiva.

"Banke moraju da nadoknade svoje troškove, tako da će i krediti biti skuplji. To je signal svima koji su već uzeli kredit ili žele da uzmu da je cena novca sve veća i da bi odluke trebalo da donosimo racionalnije. Takođe nama šalju signal iz NBS da usporimo sa potrošnjom", rekao je finansijski ekspert Vladimir Vasić.

(Kurir.rs/B92/TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja