OVAJ POREZ MORA DA SE PLATI DO 15. APRILA JER S PORESKOM NEMA ŠALE: Ne plaćaju ga svi, samo srećnici s velikom platom, evo kolikom
Foto: Shutterstock

bliži se rok za izmirenje obaveza prema državi

OVAJ POREZ MORA DA SE PLATI DO 15. APRILA JER S PORESKOM NEMA ŠALE: Ne plaćaju ga svi, samo srećnici s velikom platom, evo kolikom

InfoBiz -

BEOGRAD - Godišnji porez na dohodak građana na prihode ostvarene u prošloj godini, ove godine se obračunava i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto, kao što je bilo do sada, kada se plaćao po rešenju poreskog organa, saopštila je danas Poreska uprava.

Iz Poreske uprave su objasnili da to znači da će Poreska uprava 3. aprila, na osnovu podataka iz službenih evidencija o prihodima građana za prošlu godinu, unapred popuniti poresku prijavu za utvrđivanje ovog poreza i postaviti je kao radnu verziju prijave, status ''u pripremi'' na portal ePorezi.

A ko mora da plati porez na dohodak?

Praktično, svi koji imaju neto zaradu veću od 309.978,00 dinara mesečno treba da plate porez. Za lica mlađa od 40 godina prosečna mesečna neto zarada je 619.956,00 dinara.

U Poreskoj upravi i preciziraju.

Građani koji su lane zaradili više od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom, koja iznosi 3.719.376 dinara, dužni su da najkasnije do 15. maja na portalu ePorezi provere podatke koji su iskazani u unapred popunjenoj poreskoj prijavi i sami urade korekcije, i da tako korigovanu prijavu na istom mestu podnesu prihvatanjem opcije Potpiši i podnesi, piše Blic.

Ukoliko poreski obveznik do 15. maja ove godine ne podnese poresku prijavu, Poreska uprava će to učiniti umesto njega.

Mlađi od 40 godina imaju pravo na olakšice

Lica koja su mlađa od 40 godina, imaju pravo na poresku olakšicu koja je u visini dodatnih 3.719.376 dinara. Ukoliko su zaradili više od 7.438.752 dinara, na iznos preko toga plaćaju porez od 15 odsto.

Inače, poreska prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na prošlogodišnji dohodak građana se podnosi isključivo u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave ePorezi.

Iz Poreske uprave podsećaju da je za pristup portalu Poreske uprave neophodno da poreski obveznik poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat, a da se sve informacije o nabavci i korišćenju ovog seritifikata, mogu dobiti na sajtovima ovlašćenih sertifikacionih tela, kao što su ona u MUP-u, Pošti Srbije, Privrednoj komori Srbije.

Poreski obveznici koji nemaju kvalifikovani elektronski sertifikat za pristup portalu Poreske uprave, mogu ovlastiti drugu osobu iz Srbije koja ima ovaj sertifikat i to podnošenjem ovlašćenja za upotrebu elektronskih servisa filijali Poreske uprave u mestu gde živi.

Iz Poreske uprave podsećaju da se porez koji se utvrđuje samooporezivanjem, plaća najkasnije do isteka roka za podnošenje poreske prijave, a kod godišnjeg poreza na dohodak građana za 2022. godinu, taj rok je 15. maj ove godine.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja