SNIMAK MERENJA VOĆA I POVRĆA U MARKETIMA RAZBESNEO SRBE: Evo šta se KRIJE iza navodne "prevare", ovo je PROMAKLO MNOGIMA (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

snimak postao viralan

SNIMAK MERENJA VOĆA I POVRĆA U MARKETIMA RAZBESNEO SRBE: Evo šta se KRIJE iza navodne "prevare", ovo je PROMAKLO MNOGIMA (VIDEO)

Novčanik -

Deo javnosti u Srbiji ostao je zaprepašćen nakon što je nedavno na društvenoj mreži TikTok objavljen jedan video snimak čiji autor navodi da otkriva "prevaru" u popularnom lancu marketa u Srbiji.

Kako autor snimka prikazuje, ako na vagu stavite, na primer, crni luk, nakon što otkucate šifru voća ili povrća koje merite, izaći će vam račun sa jednom cenom.

Sada sledi ključni deo - ako sa vage uklonite plastiku koja se nalazi na njoj, te još jednom izmerite namirnicu, dobićete drugu cenu, nižu od prethodne. S tim u vezi, crni luk koji ste merili u jednom slučaju košta 100 dinara, dok u drugom njegova cena iznosi 82.

Iako na prvi pogled ovo mnogima zvuči kao da nas trgovci varaju, postoji objašnjenje za to.

Kako navode pojedini korisnici Tvitera, jasno je da je sa plastikom vaga nulirana, te da nije reč ni o kakvoj prevari.

U komentarima se takođe navodi i da je to sasvim uobičajena stvar, s obzirom da tariranje svakodnevno koristimo i u svojoj kuhinji i to tako što se prvo stavi plastična posuda na vagu koja pokaže kolika je njena gramaža, a potom vagu vraćamo na nulu s ciljem da nuliramo težinu te posude i dobijemo stvarnu težinu onoga što ćemo da stavimo u tu posudu.

Jedan korisnik naveo je da je, ipak, ovaj video snimak uticao na trgovce u pojedinim radnjama te su oni, kako se navodi u objavi, odlučili da "spornu" plastiku skidaju.

"Vaga je kalibrisana tako da je sa tom plastikom na 0 (nula). Kada skineš plastiku, vaga odlagi u minus za težinu plastike (150g npr) I za toliko manje važe. Ne vara prodavnica, već onaj koji skida plastiku. To je u rangu pridržavanja kese u vazduhu dok meriš", naveo je jedan korisnik.

Da li je i vas zbunio ovaj video snimak?

Kurir.rs/N.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track