OTVORITE ČETVORE OČI: Kako da znate da li je auto korišćen za taksiranje, evo koje marke prednjače
Foto: Profimedia

KUPOVINA POLOVNJAKA

OTVORITE ČETVORE OČI: Kako da znate da li je auto korišćen za taksiranje, evo koje marke prednjače

InfoBiz -

Gotovo svi mali oglasi su prepuni automobila koji su nekada služili kao taksi vozila. Kupci naravno žele da zaobiđu to, plašeći se dodatnih oštećenja i konstantne vožnje u stani-kreni uslovima. Ali, da li je zapravo loša ideja da se kupi taksi vozilo? I kako možete biti sigurni da je neko vozilo bilo taksi?

Kompanija za proveru istorije automobila carVertical podelila je listu marki automobila koje taksi kompanije najčešće koriste, kao i savete u identifikaciji taksi vozila na tržištu polovnjaka.

- Da li kupci treba da izbegavaju kupovinu taksi vozila? Iako je odluka samo na njima, delovi svakog automobila predstavljaju njegovo realno stanje, što opet zavisi od toga kako se vozilo koristilo. Taksi vozila mogu biti rupa bez dna za novčanik, jer su uglavnom previše korišćena - rekao je Matas Buzelis, ekspert za automobile i direktor sektora za komunikacije u carVertical-u.

Taksisti uglavnom voze po gradu, što dodatno opterećuje delove automobila, posebno motor, kočnice, kao i menjač. Vozilo koje ima sličnu kilometražu ali je voženo po putevima van grada je uglavnom u mnogo boljem stanju.

Takođe, enterijer taksi vozila može biti podrpan i poprilično istrošen, posebno kada je u pitanju zadnje sedište. Složićemo se da većima ljudi želi da očuva svoje vozilo, dok putnici taksija ulaze sa snegom na čizmama ili mokrim jaknama, što će definitivno uticati na kvalitet enterijera.

Asortiman vozila jedne taksi kompanije se sastoji od pouzdanih automobila sa dobrom reputacijom za duže staze. U svakom slučaju, sve što smo naveli gore ukazuje da je dobra ideja da se izbegne kupovina taksi vozila.

Kako prepoznati automobil koji je vožen kao taksi

Proverom istorije automobila možete najlakše proveriti da li je vozilo korišćeno kao taksi. Definitivno je teško otkriti ovu informaciju jer svakojaki prodavci znaju veoma vešto da sakriju mane o automobilu. Taksi vozila uglavnom imaju veću kilometražu, što ih čini čestim žrtvama prevare vraćene kilometraže, više su oštećena, i uglavnom vrede manje.

PREDNJAČE NEMAČKA VOZILA

Mercedes, (29% od svih taksi vozila proverenih na carVertical-u), Volkswagen (14.4%), Škoda (12.3%), Volvo (10.9), i BMW (5.8%) su najpoularnije taksi marke na tržištu polovnjaka. Pošto kupci dosta vrednuju ove proizvođače vozila, prevaranti uglavnom to koriste kako bi zaradili.

Nemački automobili se koriste najviše kao taksi vozila. Mercedes E-klase je definitivno na samom vrhu liste sa (17.9%), prati ga Škoda Superb (7.7%), Volkswagen Pasat (6.1%), BMW serija 5 (5%), i Volvo V70 (4.7%).

Boja automobila takođe može da otkrije njegovu prošlost - mnogi gradovi koriste istu boju za taksi vozila kako bi se lakše raspoznavali na ulicama. Neki modeli poput E-klase su specijalno napravljeni u taksi svrhe te su čak dobili i posebnu boju.

Kada se kupuje automobil, bitno je da se detaljno pregledaju farba i zarezi, jer se uvek može videti gde su nekad bile linije druge farbe. Takođe, pošto se uglavnom svi printovi koriste da pokriju delove automobila od sunca, ta mesta su u glavnom svetlija i jasnije uočljiva, što dalje implicira da se auto koristio kao taksi vozilo.

kurir.rs/eKapija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track