ODLUČILI SMO ŽENA I JA DA PROBAMO ODAVDE: Mladen i Marija rekli zbogom Beogradu i eto ih u Blacu! Preselili i ovaj uspešan biznis
Foto: RTS Printscreen

nisu se pokajali, a i isplatilo im se!

ODLUČILI SMO ŽENA I JA DA PROBAMO ODAVDE: Mladen i Marija rekli zbogom Beogradu i eto ih u Blacu! Preselili i ovaj uspešan biznis

InfoBiz -

BEOGRAD/BLACE - U blački kraj u poslednje vreme vratilo se desetak porodica. Ulažu zarađena sredstva, najčešće u mala preduzeća i radionice. Jedna od njih je i porodica Lekić koja je svoju proizvodnju preselila iz Beograda i firmu registrovala u Blacu.

Mladen Lekić iz Blaca i supruga Marija, posle decenije provedene u Beogradu, pre godinu dana doneli su odluku da se vrate u svoje rodno mesto. Umesto životnog i poslovnog prostora pod zakupom u glavnom gradu, ovde su, kako kažu, svoji na svome.

"Odlučili smo ja i žena u jednom trenutku da se vratimo da probamo odavde – da se vratimo u svoj rodni kraj i vidim da je to počelo da nam se isplati, tako da može da se radi i odavde", ističe Mladen Lekić za RTS.

Blace, život na selu, Mladen i Marija Lekić, biznis
foto: RTS Printscreen

Ni Marija Đurđević se nije pokajala zbog povratka u Blace.

"Nismo se pokajali, ovde su nam roditelji, prijatelji, svi naši su tu, imamo podršku od njih. Naša proizvodnja, čini mi se da bolje radimo i nadamo se da će biti još bolje", kaže Marija Đurđević.

Porodica Lekić je godinama ponosna na poslovni uspeh naslednika, ali ih je još više obradovao njihov povratak u rodni kraj.

"Proizvodnju su nastavili kao sve tamo što su radili. Imaju tržište i ovde, tako da mnogo znači za svakog roditelja kad se dete vrati", iskren je Radovan Lekić.

Sada sa mnogo manje troškova, ova porodična firma nastavlja proizvodnju konditorskih proizvoda u kojoj su glavni adut žele bombone sa korom, a u planu je i proširenje palete proizvoda.

Blace, život na selu, Mladen i Marija Lekić, biznis
foto: RTS Printscreen

“Planovi su da kupim čokoladirku do kraja godine i da počnem nešto čokoladno da radim. Da čokoladiramo žele, da čokoladiramo ratluk, i minjon kocke sam nekad radio. Tako da, možda ćemo da uzmemo da čokoladiramo i šljivu i višnju", naveo je Mladen Lekić.

Predsednik opštine Blace Ivan Burgić kaže da je cilj lokalnih vlasti da pomognu porodicama koje žele da se vrate

. "Mi kao opština Blace potrudićemo se da na svaki način pomognemo svim porodicama koje su zainteresovane da se vrate u opštinu Blace. Nama je to pre svega cilj, da se što više ljudi vrati", ističe Ivan Burgić.

Blace, život na selu, Mladen i Marija Lekić, biznis
foto: RTS Printscreen

Prošlogodišnji popis bio je opomena, za deset godina broj stanovnika smanjio za 1.500.

Zato se sada svaki podatak o smanjenju migracije i broju povratnika u Blace, pomno prati i puno znači.

Kurir.rs/RTS/Radoslav Mihajlović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track