OVDE MOŽETE DA KUPITE PLAC ZA MANJE OD 10.000 €: Ima ih i na 10 i na 5 kilometara od Beograda
Foto: Shutterstock

samo dobro odaberite

OVDE MOŽETE DA KUPITE PLAC ZA MANJE OD 10.000 €: Ima ih i na 10 i na 5 kilometara od Beograda

InfoBiz -

Iako najnoviji zvanični podaci pokazuju da je broj izdatih građevinskih dozvola opao u odnosu na prošlu godinu, građevinski sektor ipak ne posustaje. I dalje se traga za što unosnijom lokacijom, pa i cena placeva, kao i kvadrata nekretnina, raste.

Međutim, sudeći po pretrazi na internetu, moguće je kupiti manji plac u okolini Beograda za manje od 10.000 evra, a evo koje su lokacije u pitanju.

Barajevo, Vrčin i Ugrinovci izlaze prvi kada se pretražuju oglasi pod nazivom "placevi u okolini Beograda do 10.000 evra". Na primer, na jednom oglasu se može videti ponuda od 9.000 evra za poljoprivredno zemljište od 10 ari u Barajevu - Mekote na asfaltnom putu Lipovica - Sopot 200 metara od asfalta. Plac može biti poogodan za izgradnju vikend-kuće.

Isto tako, u Meljaku za 10.000 evra možete kupiti plac u poljoprivrednoj zoni, čija je površina nešto veća od 50 ari, što je 1,967 evra po kvadratnom metru. Ovaj oglas je ažuriran sredinom ovog meseca.

- Plac na uzvišenju sa 40 stabala raznog voća u punom rodu. 800 metara od centra Vrčina, na mirnom mestu sa izvanrednim pogledom. Prolazi pored placa voda, struja, gas, kablovska, internet, tekst je drugog oglasa u kojem se građevinsko zemljište u Vrčinu prodaje za 9.999 evra.

U obrenovačkoj opštini Barič se uknjiženo građevinsko zemljište male površine od 13.26 ari nudi po ceni od 14.000 evra. Navodi se da na placu, koji se nalazi oko 1,5 kilometara na putu za Jasenak, postoji urušena kuća i 2 stara bunara, ali da prostor ima gradsku vodu uz plac.

Za nešto veću sumu od 15.000 evra može se naći plac od 4.8 ari uz auto-put za Zagreb u opštini Surčin, mesto Dobanovci. Što se tiče vrste zemljišta, označen je kao građevinsko zemljište, ali oglašivač navodi da je pogodan za postavku bilborda zbog lokacije, kao i da je uknjižen i da je gradnja dozvoljena. Dalje se dodaje da je "odlična investicija jer je u okolini upravo započeta izgradnja ogromnog međunarodnog špeditedskog centra".

Mesto Babe u opštini Sopot je poznato po vikendicama jer ljubitelji prirode ovde dolaze radi odmora i bega iz velikih gradski gužvi. Naročitu popularnost je steklo tokom pandemije koronaviruasa. Tu se može naći zemljište za 16. 000 evra. U pitanju je 10 ari sa "lepim pogledom na Kosmaj u građevinskoj zoni", a dodatan opis podrazumeva da je plac pravilnog oblika, te stoga pogodan za vikendicu ili porodičnu kuću.

Pada broj građevinskih dozvola

Svaka lokacija se vrednuje prema drugačijim karakteristikama. Cene prometovanog građevinskog zemljišta na teritoriji Republike Srbije su se tokom 2022. kretale od 10 evra po aru do preko 100.000 evra po aru. 99 odsto prometovanog građevinskog zemljišta je plaćeno gotovinom, prema statitici RGZ.

Prema zvaničnim podacima, vrednost tržišta građevinskog zemljišta u 2022. godini ukupno za Republiku Srbiju iznosi 573 miliona evra, od toga je u Vojvodini 202 miliona evra, u gradu Beogradu 198 miliona evra, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 129 miliona evra a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 44 miliona evra.

(Kurir.rs/Blic Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track