KUD SE SRBI OVOG NE DOSETIŠE, SAD BISMO MLATILI MILIONE! Rusi tek što su došli a već razvili unosan biznis! Dobiješ i sokić i čips
Foto: Shutterstock

Čitav posao vode ruski državljani i grupe su prepune

KUD SE SRBI OVOG NE DOSETIŠE, SAD BISMO MLATILI MILIONE! Rusi tek što su došli a već razvili unosan biznis! Dobiješ i sokić i čips

InfoBiz -

Sve se odvija preko Telegram aplikacije, tamo postoji nekoliko grupa u kojima se nude usluge

BEOGRAD - Mesec dana u Srbiji, kratak izlet u BiH, pa opet mesec dana u Srbiji. Ovako izgleda život većine Rusa koji su u Srbiju stigli od februara prošle godine. Da bi mogli da produže svoj boravak u Srbiji, a sa ciljem da se ne petljaju sa procedurama dobijanja boravišnih ili radnih dozvola, veliki broj naših novih komšija odlučuje se za "viza ran".

"Viza ran" tj. "Visa Run" je kratak izlaz iz zemlje u kojoj stranac boravi, ne bi li "restartovao" svoj bezvizni boravak u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji. Od dolaska Rusa u Srbiju početkom prošle godine, ova vrsta "turizma" postala je izuzetno popularna pogotovo na graničnim prelazima sa Bosnom i Hercegovinom koja je najbliža zemlja koja dozvoljava ruskim državljanima bezvizan ulazak.

Na koji način se obavljaju usluge ''Viza rana''?

Kako za "Blic Biznis" objašnjava ruski sagovornik koji je želeo da ostane anoniman (ime poznato redakciji), on je u Beograd stigao polovinom prošle godine i kaže da su njegovi sugrađani od "visa run-a" napravili ozbiljan biznis.

- Sve se odvija preko Telegram aplikacije, tamo postoji nekoliko grupa u kojima se nude usluge "visa run". Čitav posao vode ruski državljani, i grupe su prepune. Potrebno je rezervisati datum, vreme i sedište u automobilu, i plaća se u kešu na licu mesta, kaže sagovornik.

On ističe da u zavisnosti od grupe cena jednog "viza rana" u Srbiji između 2.500 i 3.000 dinara, i da je prava trka rezervisati mesto.

- Kapaciteti su skoro uvek puni, i ako niste pažljivi možete ostati bez vožnje. Ali, ljudi su se setili i napravili su web aplikaciju na kojoj prijaviš kada si ušao u Srbiju i stigne ti obaveštenje na telefon kada ti ističe 30 bezviznih dana, ističe on.

Sok, čips, obilazak etno-sela

Naš sagovornik ističe da je čitava priča poprimila dimenziju usluge, jer kako nam je rekao poslednji put kada je išao na "viza ran" u autu je dobio i posluženje.

- Za 2.500 dinara dobijem sok, čips, i novih mesec dana u Srbiji. Kako se uslugom služim od jula prošle godine, u decembru sam čak dobio i obaveštenje od admina grupe na Telegramu da naredne 3 vožnje imam popust 20 odsto, kaže on i dodaje da u nekim grupama, po nešto višoj ceni, nude i jednodnevni obilazak jednog etno-sela u Bosni.

Kurir.rs/Blic biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track