U OVOM POSLU ZARADA OD VIŠE HILJADA EVRA JE SIGURNA! Čiča Momčilo: "Sve što proizvedemo to prodamo! Većina ovo radi usput" (FOTO)
Foto: Kurir/D.Č.

unosan biznis

U OVOM POSLU ZARADA OD VIŠE HILJADA EVRA JE SIGURNA! Čiča Momčilo: "Sve što proizvedemo to prodamo! Većina ovo radi usput" (FOTO)

Moj biznis -

Čim se sneg na Goliji i Mučnju otopi potpaljuju se ćumurane u zapadnoj Srbiji. Znak da je sezona počela je gust dim koji putnika namernika prati čitavom deonicom puta Guča - Ivanjica.

ćumurane, ćumur, ćumurana, Momčilo Vratonjić
foto: Kurir/D.Č.

Ove godine aktivna je tek po neka ćumurana. Ivanjički ćumuraši kažu da kraj koji je nekada bio prepoznatljiv po proizvodnji drvenog uglja, polako gubi primat koji je ranije imao, jer nedostaje i ljudi i ogreva.

A ćumur danas na tržištu ima odličnu cenu i od ovog posla može i te kako da se dobro zaradi.

- U selima je sve manje ljudi, pa je i to jedan od razloga zašto se ćumurane gase. Ovi koje danas rade mogu da prodaju sve količine koje proizvedu, potražnja za kvalitetnim ćumurom je i dalje velika - priča Momčilo Vratonjić (71) iz ivanjičkog sela Lisa.

ćumurane, ćumur, ćumurana, Momčilo Vratonjić
foto: Kurir/D.Č.

- Ranije je gotovo svaka kuća u ovom kraju imala ćumuranu, pojedini i nekoliko. Zarada je sigurna, a sve što se proizvede može i da se proda. Kupci su pretežno vlasnici beogradskih i zlatiborskih restorana. Ima i onih koji ćumur izvoze. Prošle godine ćumur je imao dobru cenu, jer je kubik ogrevnog drveta drastično poskupeo. Očekujemo da će padom cena ogreva pasti i cena ćumura, jer smo i mi zavisni, vrlo često prinuđeni smo da bukovinu kupujemo - kaže Momčilo dodajući da je vreća ćumura sada od 900 do 1.000 dinara.

Godinama unazad sirovina za nalaganje ćumurana se nalazila po šumama a meštani su do nje dolazili sakupljajući ostatke nakon seče. Svako domaćinstvo je imalo ćumuranu, a usput prihodovalo i po nekoliko hiljada evra godišnje.

ćumurane, ćumur, ćumurana, Momčilo Vratonjić
foto: Kurir/D.Č.

Međutim, već nekoliko godina drvnih otpadaka po šumama skoro i da nema.

Od Guče do Ivanjice, pored puta se video dim iz svega dve ćumurane u Lisi i Kotraži, a potpaljivanje čeka još nekoliko. Ne tako davno samo selo Vučkovica ih je imalo više od stotinu, Osonica takođe.

- Težak je ovo posao, ali se isplati, može dobro da se zaradi. Pritom, većini je ovo dodatna delatnost, usput...Ivanjica i Dragačevo tradicionalno proizvode kvalitetan ćumur. Njegov kvalitet se ceni po tome što ima najmanji procent vlage, a to mogu da postignu samo iskusni ćumuraši - priča Momčilo suznih očiju, navikao na ljut dim.

Kurir.rs/ D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track