LIČI NA KOROV A U RADNJI KOŠTA BOGA OCA Ušla u modu i srpske salate pa je naši gaje zbog dobre zarade! Na pijaci kilo 2.000 dinara
Foto: Youtube Printscreen/Agromedia

Prinos po hektaru je 20 tona

LIČI NA KOROV A U RADNJI KOŠTA BOGA OCA Ušla u modu i srpske salate pa je naši gaje zbog dobre zarade! Na pijaci kilo 2.000 dinara

Moj biznis -

Kada prođe mesec i po do dva od setve, počinje berba

BEOGRAD - Rukola, biljka peperastog ukusa, često se koristi za pripremu salata a pored odličnog ukusa sadrži i visoke nivoe folne kiseline i antioksidanata. Ima i veliku količinu vitamina kao što su vitamin C, K i A tako da se uspešno bori protiv slobodnih radikala. U našoj zemlji sve je popularnija upotreba u ishrani a proizvođači je češće sade zbog visoke cene.

Rukola se uzgaja zbog svojih veoma hranjivih listova, a njen uzgoj nije uopšte komplikovan ukoliko joj se obezbedi ono što ona zahteva. Čuvene sorte koje se kod nas gaje su riga i koltivata.

rukola
foto: Youtube Printscreen/Agromedia

Kao i većina zelenog lisnatog povrća, tako i rukola može direktno da se seje u zemlju. Kao i kod većine baštenskih biljaka tajna uspešnog uzgoja leži u tome šta se uradi pre nego se poseje seme ove biljke. Rukola najbolje uspeva na dobro dreniranom zemljištu ali voli puno vlage, tako da zahteva često zalivanje. Nije zahtevna što se tiče tipa zemljišta ali se savetuje da se izbegnu lako peskovita i srednje teška zemljišta. Ovoj biljci odgovaraju zemljišta pH 6-6,5. Iz tog razloga potrebnno je predsetveno đubrenje sa 60-80 kg/ha azota, 60-80 kg/ha fosfora i 100-120 kg/ha kalijuma.

Na pijaci kilo 2.000 dinara

Proizvođači koji se u Srbiji odluče da sade rukolu, imaće jednu od najvećih zarada u poljoprivredi, pokazuju podaci. Osim što dostiže cenu od 2.000 dinara po kilogramu na pijacama, od prodaje rukole godišnje može da se zaradi više od tri miliona dinara po hektaru, pokazali su podaci Privredne komore Vojvodine.

Isplati li se? Ovo je računica za ulaganje

Da bi se ovaj posao započeo, maksimalna ulaganja koja su potrebna iznose između 12.000 i 15.000 evra po hektaru, što se isplati za godinu dana. Prinos onda iznosi 20.000 kilograma, objavio je Mondo.

rukola
foto: Youtube Printscreen/Agromedia

Ovo bi trebalo obaviti čim zemljište bude spremno za obradu u proleće ili još bolje priprema zemljišta u jesen. Osnovna obrada se izvodi na dubinu 20-tak cm, a naročito treba obratiti pažnju na površinsku pripremu– budući da se ova povrtarska kultura seje direktno iz semena, koje je veoma sitno.

Rukola je biljna kultura koja voli hladno vreme i otporna je na mraz. Zahvaljujući tome može se uspešno uzgajati čitave godine. Sve što je potrebno za njenu setvu su dnevne temperature iznad 4 stepena C. Raste najbolje na sunčanom mestu, a toleriše i hladovinu naročito kada nastupe letnje temperature.

Ukoliko nastupe visoke temperature potrebno je obezbediti zasenu, inače će imati listove lošijeg ukusa. Od setve do berbe treba da prođe oko četiri nedelje. Seme treba posejati na dubinu od 0,6-1 cm i sa razmakom između redova 15-30 cm, a između biljki u redu treba da bude 5-10 cm. Za jedan hektar potrebno je 1,5-2 kg semena.

Mladi krompir trenutno najtraženiji

Na Veletržnici u toku prethodne nedelje najviše se kupovala šargarepa, a zatim jabuka, kupus, zelena salata, krompir i crni luk. Sve više raste promet mladog povrća, pa je tako povećana prodaja mladog kupusa za 15 odsto.

U odnosu na prethodni periodu, mladi krompir je zabeležio 30 odsto veći promet. Ovo povrće na Veletržnicu stiže iz Leskovca, Šapca i Pančeva cena se kreće od 250 do 300 dinara po kilogramu, pišu Novosti.

Nega se sastoji na međurednoj obradi i redovnom navodnjavanju. Kada prođe mesec i po do dva od setve, počinje berba. Čupaju se lisne rozete, a nakon toga na istim mestu rukola će nastaviti da raste i posle nekog vremena se opet bere.

Prinos rukole po hektaru je 20.000 kg. Rukola ima malo kalorija pa predstavlja idealnu namirnicu za one koji vode računa o ishrani. Sadrži znatne količine vitamina A, K i C, kalcijum, gvožđe, magnezijum. Dobra je za zdravlje očiju, reguliše krvni pritisak i zdrava je hrana za srce i uništava kancerogene materije u organizmu.

Kurir.rs/Agromedia/Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Autor: Dipl. inž Dragan Mijušković PSSS Jagodina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track