PLATE OVIM RADNICIMA MORAJU VANREDNO DA SE POVEĆAJU: Sindikati traže da oko 400.000 zaposlenih dobije povišicu
Foto: Shutterstock

minimalac

PLATE OVIM RADNICIMA MORAJU VANREDNO DA SE POVEĆAJU: Sindikati traže da oko 400.000 zaposlenih dobije povišicu

Novčanik -

Tražićemo vanredno povećanje minimalne cene rada, zbog inflacije koja je već “pojela” prethodno od 11 odsto, rekao je Zoran Mihajlović, sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

- Prema zvaničnim podacima, inflacija je 16 procenata, ali prema našim proračunima je blizu 20 odsto, s tim što su prehrambeni proizvodi poskupeli više od 24. Očekujemo da će 1. maja, kada poskupe struja i gas za osam i 10 procenata, to pokrenuti novi talas poskupljenja i dati novi zamajac inflaciji - rekao je Mihajlović.

On je naveo da u Srbiji 400.000 zaposlenih živi od minimalca. Zakon o radu predviđa da ukoliko dođe do takvih poremećaja minimalna cena rada može da se povećava i dva puta tokom godine.

- S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi ogroman broj zaposlenih, vlada treba da vodi odgovornu socijalnu politiku i pošteno je da ove godine dobijemo još jedno povećanje - rekao je Mihajlović.

On je naglasio da u Evropi samo Srbija ima dve potrošačke korpe - prosečnu i minimalnu, i da u ovom trenutku minimalna potrošačka korpa košta više od 51.000 dinara, dok je minimalna zarada 40.000.

- To najbolje ilustruje kako preživljavaju radnici koji od plate ne mogu da napune ni minimalnu potrošačku korpu, u kojoj su namirnice poput mesa i sireva zastupljene samo u tragovima, rekao je Mihalović.

kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track