POLJOPRIVREDNICI, PAŽNJA: Platite doprinose na vreme da ne upadnete u zamku, poreznici vas duže i bez dostavljenog rešenja

poreska uprava

POLJOPRIVREDNICI, PAŽNJA: Platite doprinose na vreme da ne upadnete u zamku, poreznici vas duže i bez dostavljenog rešenja

Novčanik -

Poreska uprava je završila je obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika za ovu godinu i u toku je masovna štampa i dostavljanje rešenja.

Uručenje rešenja je u skladu sa članom 36. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i smatra se dostavljenim po isteku roka od 15 dana od dana predaje pošti na dostavu, a datum predaje naznačen je na rešenju.

Na osnovu iznosa najniže mesečne osnovice doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osiguranike poljoprivrednike za 2023. godinu, u iznosu od 35.025 dinara (za jednog osiguranika), utvrđena je mesečna osnovica doprinosa od 35.025 dinara i godišnja od 420.300 dinara.

Stope doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iznose: za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje 24 odsto, a za obavezno zdravstveno 10,3 procenata.

Godišnji iznos obveznik plaća u jednakim tromesečnim ratama u roku od 45 dana od dana početka tromesečja (15. februara, 15. maja, 15. avgusta, i 15. novembra), na propisane račune koji su naznačeni u rešenju, sa pozivom na broj u čijoj je strukturi BOP (broj odobrenja za plaćanje).

Privremene tromesečne akontacije u 2024. godini, počev od prve koja dospeva 15. februara 2024, uplaćuju se sa pozivom na broj u čijoj je strukturi BOP, opredeljen za uplatu obaveza za 2024, koji je prikazan u samom rešenju.

Potrebno je da poreski obveznici prilikom uplata poreskih obaveza za 2023. godinu, odnosno za 2024, postupaju u skladu sa navedenim kako bi uplate bile ispravno proknjižene.

U cilju unapređenja usluga koje Poreska uprava pruža poreskim obveznicima, uz rešenja o utvrđenim poreskim obavezama štampani su i popunjeni nalozi za uplatu sa svim neophodnim podacima, koje služe kao primer na koji način treba ispravno popuniti nalog za uplatu, pri čemu iznos za uplatu opredeljuje obveznik u skladu sa iznosom tromesečnih akontacija, a omogućen je i QR kod, čijim skeniranjem se putem aplikacije za elektronsko bankarstvo dobijaju podaci neophodni za uplatu.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track