SRBI PLAĆENIJI OD SRPKINJA ZA VIŠE 100 EVRA: Evo kada će se i zakonom urediti da žene za isti posao dobijaju platu kao i muškarci
Foto: Promo

(ne)ravnopravno

SRBI PLAĆENIJI OD SRPKINJA ZA VIŠE 100 EVRA: Evo kada će se i zakonom urediti da žene za isti posao dobijaju platu kao i muškarci

InfoBiz -

Da muškarci imaju veće plate u odnosu na žene, nije novost. To je problem i u zemljama Evropske unije, ali i u Srbiji. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, muškarci su u svim starosnim grupama zarađivali više od žena. Ta razlika se povećavala kako su rasle godine, tako da su u dobi od 45 do 49 godina muškarci zarađivali čak 13.000 dinara više od žena. U zemljama EU dame plaćaju 13 procenata manje od muškaraca.

Ono što razlikuje države EU od Srbije je njihova spremnost da se bore protiv ovakve pojave, da smanje jaz u platama i obezbede ravnopravan položaj ženi. U tom smislu je i donet Zakon o transparentnosti plata koji obavezuje kompanije koje zapošljavaju više od 250 radnika da daju godišnje izveštaje o razlikama u zaradama između muškarca i žena.

Ukoliko je ta razlika veća od pet odsto kompanija će morati da preduzme mere da je smanji.

RAZLIKA RASTE SA GODINAMA

Prema podacima RZS, tokom prošle godine muškarci su u gotovo svim starosnim grupama zarađivali više od žena. Tako su oni od 15 do 19 godina mesečno u kuću donosili 48.976 dinara, dok su žene inkasirale oko 2.000 dinara manje. Nešto gori odnos je kod onih između 20 i 24, njihova mesečna zarada je 59.611 dinara, a žena blizu 54.930. Razlika u platama kao da raste sa godinama, pa u dobi od 45 do 49 godina muškarci zarađuju čak 13.000 više od žena, odnosno 89.916 dinara. Zanimljivo je da žene preuzimaju vođstvo u visini zarade tek pred penziju. Tako im od 60 do 64 leta na račun leže u proseku 692 dinara više, a posle 64. čak 1.150 dinara, i ostvaruju zaradu od 78.307 dinara.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) pozdravlja ovakvu odluku zemalja EU jer je i te kako potrebna za smanjenje platne diskriminacije.

– I Srbiji bi ovakav zakon bio potreban. Međutim, daleko smo mi od njegovog donošenja. Ovaj zakon je nadogradnja uspostavljenoj radnopravnoj regulativi. U tim zemljama se poštuju postojeća radna prava. O zaposlenom i njegovom zadovoljstvu se vodi računa – naglašava Ranka Savić, predsednica ASNS. Dodaje da u Srbiji malo ko razmišlja o tome da li se žena oseća manje bitnom i da li je ponižena ukoliko za isti rad u istoj delatnosti prima manju platu od kolege. Dok to ne postane tema i u Srbiji, možemo samo da pozdravimo odluku evropskih parlamentaraca.

PROMENA ĆE BITI, ALI ZA 132 GODINE

Globalni izveštaj o rodnom jazu u platama Svetskog ekonomskog foruma (SEF) biće potrebne 132 godine da se u potpunosti premoste rodne razlike u platama i postigne jednakost u svetu. Što se tiče Evrope, za ovakve promene biće neophodno šest decenija. Kako sada stoje stvari, jaz u prihodu žena i muškaraca globalno istrajava, a napredak u smanjenju velikih razlika i u Evropi ide sporo.

I u Sekciji žena Saveza samostalnih sindikata Srbije podsećaju na uslove rada i status žena na tržištu rada.

– Svesni smo da uprkos implementaciji zakona koji bi poboljšali opšti položaj žena u društvu, taj status nije na zadovoljavajućem nivou. Osim što rade u profesijama koje su slabije plaćene, kao što u uslovima krize lakše gube posao, ostaju duže ekonomski neaktivne, žene se susreću i sa slabijim napretkom u odnosu na svoje muške kolege. Teret neplaćenog kućnog posla pada uglavnom na žene, koje tako menjaju sve one usluge i servise koje je nekada država obavljala – od brige o deci, nege starijih i nemoćnih, do nege osoba sa invaliditetom i svih drugih poslova koji omogućuju društvenu reprodukciju – navode iz saveza.

kurir.rs/ Ekapija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track